Šarec enostransko za Lenarčiča

Kot je bilo pričakovati, je predlog premierja Marjana Šarca za kandidata za evropskega komisarja sprožil vihar v kozarcu vode oziroma koaliciji. Janez Lenarčič je nestrankarski kandidat, ki že vrsto let službuje v Bruslju, kritiki pa omenjajo njegovo politično šibkost in neizkušenost. Vseeno zaradi njegovega imenovanja ne gre pričakovati politične nestabilnosti.

Janez Lenarčič je  karierni diplomat, ki je v  diplomatsko službo 
vstopil leta 1992. Foto: STA
Janez Lenarčič je karierni diplomat, ki je v diplomatsko službo vstopil leta 1992. Foto: STA

LJUBLJANA > “Je izkušen, pozna delovanje EU in že dolgo dela v diplomaciji,” je včeraj v izjavi za javnost njegove prednosti izpostavil premier Marjan Šarec. Kot dodaten političen argument je omenil, da ne bi bilo pravično, če bi bil kandidat iz katerekoli od koalicijskih strank, saj sta LMŠ in SD na evropskih volitvah dosegli po dva poslanska mandata, druge stranke pa so bile neuspešne. Očitno se Šarec boji, da bi imenovanje kakšnega strankarskega kandidata porušilo ravnotežje moči znotraj njegove koalicije.

“V Sloveniji smo marsikatero priložnost zamudili in prav je, da damo priložnost nekomu, ki pozna delovanje EU. Če gledam interese Slovenije in pričakovanja ljudi, sem prepričan, da je to prava odločitev,” je še pojasnil Šarec in navedbe, da bo Lenarčič kot apolitičen mož težko uveljavil svoja stališča, zavrnil z besedami: “Če je človek sposoben, se tudi politike zelo hitro nauči.”

Marjan Šarec

predsednik vlade

“Če je človek sposoben, se tudi politike zelo hitro nauči.”

S kritiko so bili najbolj glasni koalicijski Socialni demokrati, ki so računali, da bo slovensko komisarsko mesto zasedla “njihova” Tanja Fajon. “Enostranska odločitev predsednika vlade je neprijetno sporočilo. Kandidat ni takšen, da bi užival našo podporo, poleg tega smo predlagali, da Slovenija predstavi ženskega in moškega kandidata,” je povedal predsednik SD Dejan Židan.

Šarec je takoj odvrnil, da si težko predstavlja, kako bi Fajonova lahko sodelovala v Evropski komisiji, potem ko je javno napovedala, da na glasovanju v Evropskem parlamentu ne bo podprla kandidatke za predsednico komisije Ursule von der Leyen. Ob želji za imenovanje moškega in ženskega kandidata pa se je Šarec vprašal, zakaj bi morala prav Slovenija vedno ubogati, saj naj bi večina držav v Bruselj poslala zgolj predlog enega kandidata.

Kdo je Janez Lenarčič

51-letni Janez Lenarčič je karierni diplomat, ki je v diplomatsko službo vstopil kmalu po diplomi na pravni fakulteti, leta 1992. Najprej je deloval na stalni misiji Slovenije pri ZN kot tretji sekretar, nato kot prvi sekretar. Leta 2000 je začel opravljati naloge svetovalca ministra za zunanje zadeve. V letih 2002 in 2003 je bil državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, nato pa je bil imenovan za vodjo slovenske misije pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) na Dunaju. V času vlade Janeza Janše je bil državni sekretar za evropske zadeve in je bil vodja delovne skupine za pripravo slovenskega predsedovanja EU. Po izteku predsedovanja je bil dva mandata direktor Ovsejevega urada za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) v Varšavi. Septembra 2014 je bil imenovan za državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja, julija 2016 pa je prevzel mesto stalnega predstavnika Slovenije pri EU v Bruslju. Velja za izkušenega diplomata, ki odlično pozna evropske institucije, a je apolitičen. Ena od njegovih prednosti je tudi znanje francoskega jezika.

V vrhu koalicijskih SMC, DeSUS in SAB do sinoči uradno še niso komentirali kandidature Janeza Lenarčiča za evropskega komisarja, na včerajšnjem srečanju, ko je Šarec ministre koalicije seznanil s predlogom, pa ni bilo izrazito negativnih odzivov. Vlada, ki je formalni predlagatelj, bo sicer o njem razpravljala na današnji redni seji. V primeru potrditve se bo kandidat predstavil še v odboru za zadeve EU, čigar mnenje pa ni zavezujoče. Kandidat bo moral predvidoma v septembru prestati še zaslišanje v pristojnem odboru Evropskega parlamenta. Kateri resor v evropski komisiji bi zanimal Lenarčiča oziroma Slovenijo, še ni uradno znano, v političnih kuloarjih pa se šušlja, da naj bi dobila relativno nepomemben resor za širitev.

Tudi evropski poslanki Romani Tomc, ki prihaja iz vrst opozicijske SDS, se zdi nesprejemljivo, da se premier odloča samovoljno. “Šarec po zavrnitvi govora v Evropskem parlamentu nadaljuje svoj niz potez v smeri zmanjševanja mednarodnega političnega ugleda Slovenije. S predlogom Janeza Lenarčiča ambicije slovenske evropske politike postavlja na uradniški nivo,” je bila ostra Tomčeva.

Poslanec opozicijske Levice Franc Trček je rekel, da kandidatu sicer ne gre očitati nestrokovnosti in da je glede na imena, ki so krožila v javnosti, izbor pričakovan. Vendar meni, da je Lenarčič “premalo politično in državniško ime za zahtevne čase, v katerih je EU”.


Najbolj brano