Narejeno iz čistega užitka

Vrt koprskega Circola je bil predsinočnjim pretesen za vse, ki jih je zanimalo, kako zveni v živo novi album Mefa in Narodnoosvobodilnega benda. Po videnem in slišanem so lahko le pritrdili trditvi, ki jo je Mef zapisal v spremno besedo na ovitku cedeja: “Še sem v formi. Še zmorem!”

Mefov “električni” Narodnoosvobodilni bend: (z leve) Jadran Ferjančič, Eva Brajkovič, Marko Tomič, Gregor Brajkovič, Jaša Hedžet Foto: Tomaž Primožič/FPA
Mefov “električni” Narodnoosvobodilni bend: (z leve) Jadran Ferjančič, Eva Brajkovič, Marko Tomič, Gregor Brajkovič, Jaša Hedžet Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Približno polovica izmed 13 pesmi, združenih na albumu Ma ne že spet Mef ..., je bila obiskovalcem torkovega koncerta (ta je bil prvi v nizu treh koprskih večerov festivala Folkest) že dobro znana. Med občinstvo jih je Drago Mislej Mef pošiljal postopoma. Dve - Ukradli so nam mesto in Ja pa ja - sta nastali že pred tremi leti v zasedbi Deseti brat in so ju poslušalci osvojili bodisi v živo na koncertih bodisi prek radijskih postaj. Prihod nove plošče sta napovedovala tudi singla Padle so zastave in Ervin. Nežno Pot domov, ki je nastala v sodelovanju z Marino Martensson, je bilo prvič slišati v začetku leta na zaključni prireditvi izbora Osebnost Primorske, te dni pa se na radiu že vrti najnovejši single Facebook brigade.

Brez rdeče niti kot Abbey Road

Albumu, ki so ga posneli v studiu Hendrix Radia Koper in pod katerega se kot producent podpisuje Andrea Flego, po Mefovih besedah nima rdeče niti. “Edino, kar ga povezuje, je moje fušanje. A zdaj sem že toliko star, da vsaj slišim, ko fušam,” se je pošalil na svoj račun, čeprav njegovemu petju v resnici v torek ni bilo kaj očitati. Kot pravi, je album Ma ne že spet Mef ... kot nekakšen Abbey Road legendarnih Beatlesov. “Na njem so zbrane zelo različne pesmi - Here Comes The Sun, Oh! Darling, Come Together, She Came In Through The Bathroom Window ... -, ki med seboj niso povezane, pa vendar vsi vemo, da so to pesmi z Abbey Roada.” O novem albumu je v spremni besedi še zapisal: “Ne vem, če je boljši ali slabši od prejšnjih. Vsekakor je drugačen. Je bistveno bolj studijski, narejen iz čistega užitka.”

Kurja polt ob mojstrskih besedilih

Poleg omenjenih je na albumu Ma ne že spet Mef ... našlo mesto še sedem pesmi. Nostalgična Greva na postajo govori o koncu srednješolske ljubezni, umirjeni Njena soba in Zaprl je vrata pa o tem, kako se je obrnilo življenje dveh slehernikov, Nje in Njega. To je zate vse osvaja z nalezljivim žvižgajočim refrenom, med temačno Čez mreže in žice pa pozoren poslušalec dobi kurjo polt ob mojstrskem besedilu, ki zrcali današnji čas, zaznamovan z begom milijonov ljudi iz opustošenih domovin v obljubljene dežele. Pri snemanju refrena te pesmi se je Mefu pridružil mladinski pevski zbor koprske glasbene šole, medtem ko so mu pri pesmi Bel papir, napisani v študentskih časih, pritegnili tedanji sopotniki - Venčeslav Japelj, Damjan Križnik in Vito Divac - združeni pod imenom 10. štuk FSPN. Ko razpoloženje ni pravo, je včasih, preden spregovorimo, dobro prešteti ne le do deset, pač pa tudi do 70, če je treba, pa je sporočilo pesmi Preštej do 10.

“To pesem bi moral zapeti Tulio, ki jih ima 70,” se je pred torkovim občinstvom pošalil Mef, ki je tokrat zaradi televizijskih kamer, ki so snemale koncert, moral nekoliko brzdati svojo običajno zgovornost: “Najstrožje so mi prepovedali, da bi preveč govoril, če ne, ne spravimo celega koncert v uro in pol.”

“Saj pravzaprav ne vem, kaj bi povedal. Tu v Kopru sem na tujem teritoriju,” se je čez čas spet namuznil in nadaljeval: “Je pa res, da sem v tej ulici preživel precej let,” je namignil na obdobje, ki je delal pri Primorskih novicah in Radiu Koper. “To so bili dobri stari časi, ko smo na radiu imeli bife na terasi. Tam so se ves čas rojevale same visoke ideje. Potem so bife preselili v klet in, jasno - danes ni več nobene ideje,” je priklical nasmehe občinstva.

Od Kontrade do Cankarjevega doma

Na prvem koncertu po izidu albuma - mimogrede, ta je izšel 12. julija, na dan ko so Mislejevi dobili še en razlog za slavje, rojstvo vnukinje Lin - je Mefa na odru spremljala “električna” zasedba Narodnoosvobodilnega benda, s katero sodeluje zadnjih nekaj let. Sestavljajo jo basist Jaša Hedžet, kitarist Marko Tomič, bobnar Gregor Brajkovič, klaviaturist Jadran Ferjančič in spremljevalna pevka Eva Brajkovič.

Poleg novih pesmi so seveda odigrali tudi nekatere starejše hite, od Svobode in Amerike do Gine, Marije niso našli in Slow Quick, ob kateri je Mef iz občinstva povabil na oder enega od svojih dolgoletnih glasbenih sopotnikov, Vlastija Kozloviča.

Z električno druščino Mef že to soboto, 20. julija, prihaja v goste na trg Kontrada v Kanalu, 1. avgusta bodo nastopili v Idriji, 17. avgusta v Podragi, nato pa 6. septembra v izolskem Arrigoniju sledi pravi promocijski koncert v družbi vseh, ki so sodelovali pri ustvarjanju albuma, teh pa je približno 20. “Če bo šlo vse po načrtu, bomo na odru imeli tudi godalni kvartet,” napoveduje Mef, ki ga z Narodnoosvobodilnim bendom novembra vabijo tudi v Cankarjev dom, marca pa v Dramo. Med promocijo svežega albuma pa že razmišlja o naslednjem, za katerega ima pripravljene najmanj štiri pesmi.

Priložnosti za otroško godrnjanje z zadnjih sedežev avtomobilov, ki je dalo novemu albumu naslov, torej še lep čas ne bo zmanjkalo.


Najbolj brano