Od veselja je kužek polizal gasilca

“Bil je navdušen, da smo prišli do njega, takoj je začel skakati in naju oba vsa polizal,” je o reševanju 13-letnega nemškega terierja pri Hruševici na Krasu povedal gasilec Blaž Rogelja. Valter Furlan je svojega psa pogrešal od četrtka, njegov sin pa je v nedeljo slišal lajež na dnu desetmetrskega brezna.

Valter Furlan s psičkom Rokijem in njegovimi rešitelji.  Foto: ZGRS Sežana
Valter Furlan s psičkom Rokijem in njegovimi rešitelji.  Foto: ZGRS Sežana

HRUŠEVICA > “Nič nisem veliko mislil, kaj naj bi si mislil? Pes je že star, ravno je bil cepljen proti steklini … Smo ga pa iskali,” nam je včeraj povedal podjetnik Valter Furlan iz Hruševice, ki se je v četrtek s svojim 13-letnim nemškim terierjem Rokijem odpravil po gobe. Med hojo od Hruševice proti Koprivi je Roki nenadoma izginil. Ker jih je Roki že veliko ušpičil, se je Furlan tistega večera vrnil domov brez njega.

V petek se je Furlan vseeno odpravil po isti poti, da bi morda našel onemoglega ali poškodovanega psa. Ni ga našel, domov se je znova vrnil brez njega. “Pa sem šel prav mimo tiste luknje, a nisem pogledal noter,” je povedal. Iskali so ga tudi v soboto, v nedeljo pa je med iskanjem njegov sin iz brezna zaslišal lajež. Previdno se je približal luknji, posvetil v globino in na dnu brezna zagledal Rokija.

Takoj je poklical očeta in številko 112 ter prosil za pomoč. Iz postojnskega regijskega centra so na kraj poslali gasilce sežanskega zavoda za gasilno in reševalno službo ter njihove prostovoljne kolege iz Komna. O dogodku so obvestili tudi jamarske reševalce, ker pa so gasilci na kraju ocenili, da bodo sami kos nalogi, jih niso aktivirali.

V brezno sta se po vrveh spustila gasilca sežanskega zavoda Marko Orel in Blaž Rogelja. “Ko sva prišla do njega, je takoj začel skakati po naju in naju vsa polizal,” se smeje Rogelja, gasilec sežanskega zavoda in komenskega društva. “Bil je zelo prijazen, dala sva mu piti malo vode, in ko se je umiril, sva ga stlačila v transportno torbo. V njej sva ga povlekla na površje. Ko je prišel na svetlo, je takoj stekel po eno palico ter se začel igrati z lastnikom,” pripoveduje Rogelja. Gasilci so namreč pričakovali, da bo tako star pes po štirih dneh v breznu v bistveno slabšem stanju, pa je Roki vse presenetil.

“Vesela dogodivščina z lepim zaključkom. Seveda bi si želeli še več takih dogodkov,” je svoje občutke po uspešnem reševanju terierja strnil Rogelja, nad gasilci pa ni bil navdušen le Roki, ampak tudi njegov lastnik. “Kar napišite: fantje so bili odlični! Seveda smo tudi vsi domači zadovoljni, da se je zgodba tako srečno končala,” je povedal Furlan in dodal, da jih je Roki doslej že kar nekaj ušpičil. “Ne vleče ga toliko divjačina kot mačke in take stvari … Pred leti ga ni bilo domov štiri mesece. Ko je bil še majhen, pa je dva meseca bival v sosednji vasi,” je povedal.


Najbolj brano