Dvakrat začenjajo s Crveno zvezdo

Na skupščini regionalne košarkarske lige je prvič polnopravno sodelovala Sixt Primorska, sicer pa so si klubi vzeli še nekaj časa za imenovanje novega vodstva tekmovanja. Žreb ni pobožal koprske Primorske.

Košarkarje Primorske (v rumenih dresih) čaka zahteven uvod v 
sezono. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Košarkarje Primorske (v rumenih dresih) čaka zahteven uvod v sezono. Foto: Zdravko Primožič/FPA

BANJALUKA > Pred regionalno košarkarsko ligo Aba je zelo pomembna sezona, ki bi znala krepko vplivati na prihodnost tekmovanja. Mešetarjenje z določanjem potnika v evroligo in nato zapiranje tekmovanja je zadnja leta odprlo fronto z nacionalnimi zvezami, igranje z ognjem na letošnjem finalu med Crveno zvezdo in Budučnostjo, ko vodstvo tekmovanja ni želelo prekiniti sramotnega in nešportnega obnašanja, pa ni prineslo posledic le za direktorja lige Krešimirja Novosela in športnega direktorja Žarka Čabarkapo, temveč tudi za tekmovanje. Lastnik TV pravic, švicarsko podjetje MYD Sports, jim je dal jasno vedeti, da podobnih izpadov ne bo več toleriral, a močnejši je bil udarec evrolige, ki si očitno ne želi več imeti posla z divjim Balkanom. Pred kratkim je presenetila s sporočilom, da liga Aba od sezone 2020/21 nima več zagotovljenega mesta v elitnem evropskem klubskem tekmovanju, temveč bo imela prioriteto pri podeljevanju treh wild-cardov. Kar seveda ne pomeni, da bo enega od teh tudi dobila. Na skupščini je liga dobila novega predsednika, Domagoja Čavlovića iz zagrebške Cibone, ki je nasledil Igorja Dodika, brata več kot vplivnega Milorada Dodika, trenutno člana predsedstva BiH. Mesto podpredsednikov bosta tudi v prihodnje zasedala Predrag Milojević (FMP) in Đorđije Pavlićević (Mornar). O novih vodjih tekmovanja oziroma direktorjih bodo odločali pozneje. Primorsko sta na sestanku zastopala predsednik KK Lastovka (klub je na Primorsko prenesel tekmovalne pravice) Bojan Čad in zadolžena za marketing Sandra Kos.

Na skupščini so opravili tudi žreb za novo tekmovalno sezono, ki koprskim novincem ni bil pretirano naklonjen, saj jih v uvodu čakata oba beograjska velikana, Crvena zvezda (v gosteh) in Partizan (v Kopru). Z Zvezdo se bodo tigri pomerili kar dvakrat zapored - najprej 26. septembra na superpokalu v Zagrebu in nato v prvem krogu tekmovanja med 4. in 7. oktobrom. Partizan bo v dvorani Bonifika gostoval med 11. in 14. oktobrom. Redni del lige ABA bo trajal do sredine marca prihodnje leto, zatem pa najboljšo četverico čaka končnica, ki se bo začela s polfinalnim nizom. Zanimivo je, da je na seznamu ekip združeni ljubljansko-zagrebški klub Cedevita Olimpija bil sprva označen zgolj kot Cedevita, vendar je bila pozneje v ime dodana Olimpija.

Tudi mladinsko tekmovanje

Tudi v novi sezoni bo liga Aba vzporedno s članskim izpeljala mladinsko tekmovanje, v katerem bo s svojim podmladkom prvič nastopil koprski klub. V regionalni ligi za fante do 19 let bosta najprej na sporedu kvalifikacijska turnirja, od koder bodo najboljše ekipe napredovale na finalni turnir. Prizorišča in točni termini še niso znani.

Tretjo sezono bo potekalo tudi tekmovanje v drugi regionalni ligi, slovenske barve bosta zastopala Helios Suns in Rogaška. Tudi letos bodo ligo zapolnili s povabilom, prijavljenih je enajst ekip, kar pomeni, da je prosto eno mesto. V tem tekmovanju bo igral tudi nekdanji igralec Sixta Gregor Glas, ko bo oblekel dres Dynamica, ki ga vodi bivši trener Koš Primorske Miro Alilović.

Tudi Begić v Mornar

Nekdanji slovenski košarkarski reprezentant Mirza Begić bo v novi sezoni igral za Mornar iz Bara. 216 centimetrov visoki center je že sedmi nov obraz črnogorske ekipe, ki je vse bolj enakovreden Budučnosti in ima očitno visoke ambicije tudi v regiji. Pred njim so v Bar prišli Sead Šehović, Milko Bjelica, Jacob Pullen, Derek Needham, Brandis Raley-Ross in Damir Markota.


Najbolj brano