Že tretja direktorica v pol leta

Zavod za turizem Trg Vipava ima novo direktorico. Vipavski svetniki so soglašali z imenovanjem Barbare Repovš, ki je s programom dela najbolj prepričala že svet zavoda. Postopek še ni zaključen, a če pritožb ne bo, naj bi Repovševa z delom začela v avgustu.

Barbara Repovš Foto: LEO CAHARIJA
Barbara Repovš Foto: LEO CAHARIJA

Po predčasnem odhodu Iris Skočaj v marcu in odstopu Maje Hladnik, ki je Trg Vipava vodila od marca do sredine junija, obe sta odstopili, ker se njuna vizija delovanja zavoda ni skladala z vizijami župana Gorana Kodelje, je svet zavoda imenoval novinarko, publicistko in nekdanjo vodjo korporativnega komuniciranja v skupini Primorje, Novogoričanko Barbaro Repovš.

Na razpis je prispelo šest vlog, popolne so bile tri, svet zavoda je na pogovor povabil dva kandidata in izbral Repovševo. Z njenim imenovanjem se je strinjalo vseh 15 svetnikov, ki so se udeležili korespondenčne seje. “Zadeve potekajo v pravo smer in upamo, da bomo postopek imenovanja čim prej zaključili. Za delovanje zavoda je to pozitivno, saj je bil od srede junija brez direktorja, kar ni optimalna situacija. A delo je teklo nemoteno, saj smo sredi glavne turistične sezone,” je povedala predsednica sveta zavoda in ena od dveh zaposlenih Urška Grmek.

Goran Kodelja

župan

“Od nje pričakujem, da bo svoje delo opravljala proaktivno in inovativno, v smeri zagotavljanja kvalitetnih vsebin, ki bodo zanimive tako za domačine kot za obiskovalce občine Vipava, ter da bo znala pri tem uspešno povezati vse lokalne ponudnike turističnih storitev.”

V proračunu je denar le za dve delovni mesti

Po njenih besedah bo okrepitev ekipe v zavodu, pod okriljem katerega delujeta TIC Vipava in Vinoteka Vipava in od aprila letos še TIC Podnanos, dobrodošla. Odprto pa ostaja vprašanje financiranja, saj je občina kot njegova ustanoviteljica letos predvidela dva zaposlena. Odobrila pa je denar za študentsko delo in pogodbeno delo za štiri ure tedensko v TIC Podnanos. Župan je pojasnil, da bodo z odločitvijo, kako bo po novem zavod organizacijsko in kadrovsko deloval, počakali do takrat, ko bo Repovševa začela delati: “Od nje pričakujem, da bo svoje delo opravljala proaktivno in inovativno, v smeri zagotavljanja kvalitetnih vsebin, ki bodo zanimive tako za domačine kot za obiskovalce občine Vipava, ter da bo znala pri tem uspešno povezati vse lokalne ponudnike turističnih storitev.”

Zavod ali oddelek za turizem

V Vipavi je slišati govorice, da na občini razmišljajo o ukinitvi zavoda in prenosu dejavnosti s področja turizma pod okrilje občinske uprave. Župan je pojasnil, da za zdaj ne razmišljajo o spremembi organizacije, se pa strinja, da je možna ali ena ali druga opcija. “Turizem s poudarkom na vinu in kulinariki je in bo v prihodnosti še bolj ena najpomembnejših gospodarskih dejavnosti v občini. Razvoju turizma posvečamo in bomo posvečali vso potrebno pozornost, nenazadnje je to eden od temeljev mojega volilnega programa. Pravnoformalna organizacija oddelka za turizem je manj pomembna od vsebine. Lahko se s tem ukvarjamo v okviru zavoda za turizem, ker pa smo majhna občina, bi se lahko s tem ukvarjali tudi v okviru občinske uprave.”

Zavod Trg Vipava je letos dobil že tretjo direktorico. Iris Skočaj je odstopila marca, ker ni želela dajati nerealnih obljub glede programa dela in pričakovanj novega župana. Podobni razlogi so maja k odstopu vodili Majo Hladnik.

Bo vinoteko prevzel zasebnik?

Kot je razumeti, so stvari odprte tudi glede prihodnjega upravljanja vinoteke. Župan je prepričan, da bi vinoteka v zasebnih rokah, v kombinaciji z ustrezno kulinarično ponudbo in v pravem ambientu, pomenila dodano vrednost za Vipavo. “V zadnjem času smo s strani zasebnikov dobili nekaj predlogov na to temo in o tem se bomo pogovarjali,” je še povedal Kodelja.


Najbolj brano