Zaradi prehitre vožnje mladega voznika umrl sopotnik

Zaradi prehitre vožnje je v nedeljo zvečer v Goriških brdih v prometni nesreči v Zalem Bregu ugasnilo življenje 48-letnega Italijana, doma iz Palmanove. Nesrečo je povzročil 20-letni voznik honde jazz iz okolice Ogleja, ki se je zaradi prehitre vožnje zaletel v obcestni zid. Utrpel je hude poškodbe, njegov sopotnik pa je umrl na kraju nesreče.

Srebrna honda jazz se je po trku v obcestni zid  odbila v desno in 
se prevrnila na streho.  Foto: GENG
Srebrna honda jazz se je po trku v obcestni zid odbila v desno in se prevrnila na streho.  Foto: GENG

ZALI BREG > V nedeljo ob 22. uri je novogoriške gasilce, reševalce in policiste v Zalem Bregu v Goriških brdih pričakal pretresljiv prizor. Ob zmaličenem srebrnem avtomobilu, ki je končal na strehi, je negibno ležal moški. Reševalci mu niso mogli več pomagati, saj je zaradi usodnih poškodb takoj umrl. Mlajši voznik pa je utrpel hude poškodbe, gasilci so ga rešili iz zverižene pločevine.

S hondo jazz prehitro v obcestni zid

Novogoriški policisti so po ogledu kraja nesreče ugotovili, da jo je z avtomobilom honda jazz povzročil 20-letni italijanski državljan, ki živi v okolici Ogleja. Ta naj bi bil voznik začetnik, kar pomeni, da še ni bil izkušen voznik. Njegov sopotnik je bil 48-letni moški iz Palmanove. V nedeljo nekaj minut pred 22. uro sta se peljala po regionalni cesti iz smeri Šmartnega proti Dobrovemu. Voznik je pred vasjo Zali Breg po ostrem levem nepreglednem ovinku preko neprekinjene sredinske črte prehitel voznico osebnega avtomobila.

Po prehitevanju je zapeljal na vozni pas in nato pripeljal v blagi levi pregledni ovinek. Zaradi prevelike hitrosti je 20-letni voznik z avtom zapeljal desno s ceste na travnato površino, kjer je s sprednjimi desnimi vrati in desnim zunanjim vzvratnim ogledalom oplazil prometni znak. Za tem je vozil po travnati površini še približno 40 metrov, nato pa je vozilo zaneslo v levo proti desnemu robu vozišča, kjer je prevozil grmičevje ene od tamkajšnjih hiš. Z vozilom ga je nato zaneslo v levo preko vozišča, kjer se je s sprednjim levim delom avtomobila zaletel v betonski obcestni zid. Ta je bil visok približno 40 centimetrov.

Srebrna honda jazz se je nato odbila v desno in se prevrnila na streho. Ker sopotnik ni bil privezan z varnostnim pasom, ga je po trku odbilo iz vozila na cestišče.

Hudo poškodovanega voznika so reševalci odpeljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico, kjer so opravili tudi strokovni pregled, za 48-letnega sopotnika pa je zdravnica na kraju lahko le potrdila smrt.

Mladega voznika čaka kazenska ovadba

Policisti so o razsežnostih nesreče in njenih posledicah obvestili preiskovalnega sodnika novogoriškega okrožnega sodišča in novogoriško tožilstvo ter italijanske varnostne organe. Preiskovalni sodnik je za pokojnega Italijana odredil sodno obdukcijo, ki jo bodo opravili na ljubljanskem inštitutu za sodno medicino. Novogoriški poklicni gasilci so odklopili akumulator vozila, očistili vozišče ter postavili vozilo nazaj na kolesa.

Novogoriški prometni policisti nadaljujejo s preiskavo vseh okoliščin tragične nesreče in bodo po njenem zaključku 20-letnega voznika kazensko ovadili novogoriškemu tožilstvu zaradi povzročitve prometne nesreče s smrtnim izidom. Italijana naj ne bi bila v sorodstvenem razmerju, kje sta se družila pred nesrečo in kam sta bila namenjena, pa ni znano. Avtomobil naj bi bil po ugotovitvah policistov v lasti Italijanke iz okolice Palmanove. Po poročanju videmskega portala udinetoday.it naj bi v nesreči umrl Stefano Z., voznik pa naj bi bil rojen na Slonokoščeni obali.

Nedeljska nesreča je zelo pretresla Brice, ki opozarjajo, da veliko voznikov na cestah, ki peljejo skozi Brda, v zadnjem času ne prilagodijo hitrosti omejitvam. Na severnoprimorskih cestah je letos za posledicami prometnih nesreč umrlo že enajst ljudi.


Najbolj brano