Triglav je bil previsok tudi za prvake

Da sta po uvodnem krogu na dnu prve slovenske nogometne lige oba novinca, Cherrybox24 Tabor in Bravo, je v okviru pričakovanj. Bolj presenetljivo je, da jima družbo z ničlo dela državni prvak Maribor, ki je omahnil s Triglava.

Sežanski nogometaši (v belih dresih) bodo po uvodnem prvoligaškem porazu z Aluminijem v soboto gostili Celjane. Foto: MATEJ GLAVINA
Sežanski nogometaši (v belih dresih) bodo po uvodnem prvoligaškem porazu z Aluminijem v soboto gostili Celjane. Foto: MATEJ GLAVINA

NOVA GORICA > Mariborčani so z medijskim molkom po tekmi izrazili svoje mnenje o sodniških odločitvah oziroma kriteriju. Nemara so jih delilci pravice (večkrat) res oškodovali v okoliščinah, ko bi lahko tekma ubrala drugačno smer. Gotovo ni pomagalo niti, da je bil glavni sodnik Dejan Balažič iz Ljubljane, na drugi strani je res, da ni bil deležen ustrezne podpore pomočnikov. Najbolj bi pomagala video asistenca oziroma VAR, a to je že druga zgodba. Kakorkoli, Mariborčani so hitro obudili “simpatije” s sodniki, ki se vlečejo zadnja leta. S pridom jih izražajo, ko jim ne gre vse po načrtih oziroma želijo preusmeriti pozornost z lastnih težav in pomanjkljivosti.

Sodniki in nesrečno odbite žoge pri prejetih zadetkih pač niso bili edini mariborski problem na dvoboju s Triglavom. Gostitelji ga ne zlepa ne zgrda niso mogli preplezati, pa čeprav je Darko Milanič od prve minute aktiviral Roka Kronavetra, Rudija Požega Vancaša in Andreja Kotnika. Manjkal je klasični napadalec, ki je vstopil v igro po odmoru. Morda bi bilo bolje, če bi Jasmina Mešanovića poslal v ogenj že na začetku tekme. Res pa je, da brez načetega Luke Zahovića in Marcosa Tavaresa, ki mu je po gostovanju v Islandiji Milanič namenil tekmovalni premor, prav velike izbire ni imel. Ne gre pozabiti, da so Mariborčani poleti ostali brez Jana Mlakarja, ki se je podal v Anglijo. Našteta trojica je v pretekli sezoni prispevala 40 prvenstvenih zadetkov.

2

točki so na petih tekmah uvodnega kroga prve SNL zabeležili gostitelji

Kaj pomeni odsotnost udarnega napadalca, je na evropskem uvodu izkusila tudi Olimpija. Navkljub igrivosti in gostemu prometu na tekmečevi polovici so po spodrsljajih v obrambi doživeli boleč domači poraz proti latvijskemu predstavniku. Z mestnim tekmecem in novincem Bravom so Ljubljančani opravili igraje. Za gladko zmago sta zadostovala prebliska Asmirja Suljića in Endrija Čekičija. Pred Olimpijo sta zdaj precej zahtevnejša testa. V četrtek bo v Rigi za nadaljevanje evropske poti bržkone morala zmagati z dvema zadetkoma prednosti.

Ljubljančani bodo v nedeljo sklenili drugi krog prve SNL doma z Domžalami, ki prav tako niso bile posebej prepričljive. Na Malti so izvlekle zmago (4:3), ki jim pred četrtkovim povratnim dvobojem odpira pogled na drugi predkrog evropske lige. V sklepnem nedeljskem prvenstvenem obračunu pa so doma dvakrat lovile vodstvo Rudarja in naposled ujele točko po remiju 2:2. Na dveh tekmah so prejele kar pet golov. Prihod vratarja Grege Sorčana za zdaj še ni prinesel otipljivih obrambnih učinkov, zato pa se bo morda bolj poznal odhod drugega nekdanjega člana Gorice Amedeja Vetriha, ki je v moštvu opravil veliko dela na obeh polovicah igrišča.

Tudi na tekmi v Celju je lep čas bolje kazalo gostom. Mura je bila po vodstvu z 2:0 na pragu zmage, gostitelji pa so v končnici izenačili na 2:2. Prav Celjani bodo v drugem krogu naslednji tekmec Tabora. Za Sežance bi bilo zelo zaželeno, da bi na drugi zaporedni domači tekmi vknjižili vsaj kakšno točko. Prvi krog ni osrečil gostiteljev, ki so ostali brez zmage.


Najbolj brano