Jazzovske note pod ankaranskim nebom

Trije jazz večeri, ki jih je v Adrio Ankaran v sklopu prireditev Poletje v Ankaranu pripeljal direktor umetniškega programa Guglielmo William Tell, so izzveneli v polnokrvne glasbene večere, polne presežkov in mladih odkritij.

Preden so prišli do odra, so Techno Vikings zaigrali svojo glasbo po 
vsem Ankaranu.  Foto: Alenka Penjak
Preden so prišli do odra, so Techno Vikings zaigrali svojo glasbo po vsem Ankaranu.  Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > “Decembra lani sva se s prijateljem, oba sva navdušenca nad jazzom, pogovarjala, da bi v Ankaran pripeljali festival. Želja je letos dozorela, pri izboru nam je pomagala tudi Mojca Maljevac, ki vodi radijsko oddajo Jazz in jaz. Izbrali smo, kar je dobrega,” o naboru predvsem mladih glasbenikov, ki so nastopili v Adrii Ankaran, pravi direktor umetniškega programa ankaranskega festivala Guglielmo William Tell.

Kot dolgoletnemu profesionalnemu glasbeniku je Tellu jasno, da občinstvo, ki rado posluša jazz, ne raste na vsakem drevesu, četudi jih je na posamezni jazz večer prišlo okoli 150, in da je prizorišč, na katerih bi lahko v Istri prisluhnili tem sinkopiranim melodijam, bore malo.

“Želeli smo dati priložnost mladim, ker je nimajo prav pogosto. Še zmeraj pretirano posnemamo Američane, kot da nimamo dovolj svoje sveže krvi. V Evropi je toliko dobrih glasbenikov, pa jih sploh ne poznamo, zato smo se potrudili, da jih je nekaj med njimi nastopilo tudi pri nas,” je še dodal Guglielmo William Tell.

Vokalne kraljice

Iz jazzovskega bazena Istre, Slovenije in Italije so v Ankaran pritegnili živahno in navihano hrvaško-italijansko skupino Techno Vikings, ki jo sestavljajo Petar Matošević (alt saksofon), Luka Vrbanec (tenor saksofon), Paolo Gortan (tenor saksofon), Jurica Prodan (bariton saksofon) in Mathias Butul (bobni).

Zasedba Lana Petrovič feat. Summertime Quartet, ki jo sestavljajo Lana Petrovič (vokal), Lenart Debock (saksofon), Jakob Žerdin (bobni), Jernej Vindšnurer (bas) in David Križaj (klaviature) ima svoje temelje v klasični in instrumentalni glasbi. Lana Petrovič se je namreč glasbene teorije učila med študijem klasičnega klavirja, zadnja leta pa je namenila razvoju svojega glasu kot inštrumenta, ki je lepo legel na vse prisotne, izjemno glasbeno podlago pa mu dajejo člani benda.

Še ena pevka se je razdajala na jazz festivalu, pevka slovenske skupine Kukushai. Eva Poženel, ki ustvarja skupaj s pianistom Rokom Zalokarjem in bobnarjem Bojanom Krhlankom, je v svoji vokalni jazz izpovedi pokazala sproščenost in igrivost, ki je prerasla šolane vode in išče svoj unikaten vokalni izraz. Glasba skupine Kukushai je v jazzovskih vodah alternativna, saj je zelo melodična in celo nekako popovska, s čemer prestopi običajno omejen prag sprejemanja jazza.

Okus New Yorka

V drugi festivalski večer sta stopila Igor Matković Ephemeral Quintet in Roberto Martinelli Quartet, stari mački, ki z užitkom in lahkotnostjo prepletajo jazz ritme. Pod jazzu naklonjeno ankaransko nebo so organizatorji zadnji dan povabili tudi zasedbo Marko Črnčec Trio feat. Jonathan Hoard, s tem da trio poleg pianista Marka Črnčeca sestavljajo še Joe Sanders (kontrabas) in Kweku Sumbry (bobni).

Pianist Marko Črnčec živi in ustvarja v New Yorku in je med najprepoznavnejšimi sodobnimi slovenskimi glasbeniki. Njegov album Devotion (Whirlwind Recordings, 2014) je bil po mnenju jazzovske revije All About Jazz uvrščen med dvajset najboljših jazzovskih plošč leta 2014, večer za sladokusce pa je dopolnil vrhunski vokalist Jonathan Hoard, nominiranec za nagrado grammy 2016.

V slovenskem jazzu se nihče, ki kaj stavi nase, ne more izogniti Dejanu Pečenku, ki je v Ankaran prispel kot član benda Duo Planet Bach, v katerem mu dela družbo Manč Kovačič (kontrabas). Dejan Pečenko je samosvoje predelal skladbe iz Bachove zbirke Das Wohltemperierte Klavier (Dobro uglašeni klavir).

In ko organizatorji jazz festivalov razmišljajo o Istri, je jasno, da bo na oder stopil tudi najboljši jazz pozavnist Istre ter mednarodno uveljavljeni Denis Beganovič Trio, v katerem je Beganovič združil še energijo dveh odličnih glasbenikov, Maria Babojeliča (klasična kitara in efekti) in Petra Smrdela (kontrabas). Predstavili so najnovejše skladbe s prihajajočega albuma Senses.


Najbolj brano