Do konca leta bodo zgradili vrtec v Materiji

Približno 460.000 evrov bo stal dolgo pričakovani vrtec v Materiji. Na občini obljubljajo, da ga bodo zgradili do konca leta. Matarski vrtec obiskuje približno 30 otrok.

Predvidoma konca leta bodo otroci in zaposleni zapustili stari 
vrtec in se preselili v novega. Foto: Petra Mezinec
Predvidoma konca leta bodo otroci in zaposleni zapustili stari vrtec in se preselili v novega. Foto: Petra Mezinec

MATERIJA > Z gradnjo novega vrtca bodo začeli v kratkem. “Z deli bomo zaključili do konca leta, saj bomo investicijo financirali iz 23. člena Zakona o financiranju občin,” je povedala županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek. Poudarila je tudi pomen ohranjanja takih ustanov na podeželju: “Vrtec je za Materijo pomemben tudi zato, ker tovrstne ustanove v kraj prinašajo življenje.”

Trenutno vrtec obiskuje približno 30 otrok iz okolice, nastanjeni pa so v prostorih, ki jih občina najema od podjetja Intervela. Zato je občina že pred leti v neposredni bližini zdajšnjega vrtca kupila primerno zemljišče, na katerem bo zgradila nov vrtec.

V proračunu je za izgradnjo vrtca predvidenih 460.000 evrov, je povedal direktor občinske uprave Andrej Bolčič. Zdaj morajo z najugodnejšim ponudnikom na razpisu skleniti pogodbo in z deli bodo počasi pričeli.

Dva oddelka

V okolici vrtca bodo uredili parkirišče in igrišče. V 380 kvadratnih metrov velikem vrtcu bo prostora za dva oddelka, enega za prvo, drugega pa za drugo starostno obdobje, poleg igralnic pa bodo v njem še razdelilna kuhinja, sanitarije in vsi prostori, ki jih za svoje delo potrebujejo zaposleni.

Ti z veseljem pričakujejo novo pridobitev. “Nov vrtec gotovo pomeni izboljšanje bivalnih pogojev za otroke ter pestro in ustvarjalno učno okolje,” je povedala Radica Slavković, ravnateljica Vrtca Sežana, pod čigar okriljem matarski vrtec deluje od leta 1993. Vrtec je sicer svoja vrata odprl leta 1983 kot tovarniški vrtec Tovarne pletenin in konfekcije Sežana za potrebe svojih delavk in delavcev, pa tudi za otroke iz okoliških vasi.


Najbolj brano