Ponoviti želi zgodbo o uspehu

Janez Poklukar, zdravnik in dosedanji direktor jeseniške bolnišnice, je novi generalni direktor ljubljanskega kliničnega centra (UKC). Svet zavoda ga je izbral med petimi kandidati, ki so izpolnjevali pogoje. Poklukar bo funkcijo prevzel 1. avgusta.

Janez Poklukar, novi generalni direktor UKC Ljubljana Foto: STA
Janez Poklukar, novi generalni direktor UKC Ljubljana Foto: STA

LJUBLJANA > Štiridesetletni Janez Poklukar zadnjih pet let vodi jeseniško bolnišnico, kjer se je proslavil kot direktor, ki jo je uspešno pripeljal skozi sanacijo v pozitivno poslovanje.

Je zdravnik s končanim obveznim programom študija dentalne medicine, študij medicine je na ljubljanski medicinski fakulteti zaključil leta 2004. Po strokovnem izpitu se je pred devetimi leti kot specialist internist zaposlil v jeseniški bolnišnici in se posvečal intenzivni medicini, kardiologiji, angiologiji in interni medicini. Dobro leto je bil predstojnik internega oddelka, kjer je skrbel za organizacijsko, strokovno in poslovno vodenje.

Poklukar si želi to uspešno jeseniško zgodbo ponoviti še v UKC Ljubljana.

Vlada ga je junija 2014 imenovala za vršilca dolžnosti direktorja jeseniške bolnišnice, ustanove v izgubi, ki je bila malomarno vodena. Polni mandat je prevzel avgusta istega leta in se takoj lotil korenite reorganizacije dela ter poslovanja. Ob prevzemu mandata je imela 625.000 evrov izgube, zdaj posluje pozitivno. Poklukar si želi to uspešno zgodbo ponoviti še v UKC. Poudarja, da se vidi kot človek, ki ne dela zgolj na zategovanju pasov, pač pa tudi na prihodkih, zato se bo s stroko poleg optimizacije procesov treba dogovoriti tudi glede novih tehnologij in dodatnih storitev, ki jih bodo pripeljali v UKC. Zavzema se za ustrezen nadzor in večjo transparentnost poslovanja klinik.

Poklukar ves čas opozarja na razmere v zdravstvu in poziva k spremembam. Zavzema se za skrajševanje čakalnih dob, nujne zakonske spremembe in ureditev financiranja zdravstva ter za spremembo zakona o upravljanju in vodenju zdravstvenih zavodov. Kot predsednik združenja direktorjev slovenskih bolnišnic opozarja, da so za izhod zdravstva iz težav nujni politična volja, dialog znotraj celotne stroke in z njo ter konsenz in kontinuiteta pri vodenju zdravstvenega resorja.

Pozitivni odmevi na imenovanje

V zdravniških vrstah so pozdravili odločitev sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, da je za novega generalnega direktorja izbral Janeza Poklukarja, po izobrazbi zdravnika. Kot dobro izbiro za novega prvega moža največje slovenske bolnišnice ga vidi tudi predsednik parlamentarnega odbora za zdravstvo Franc Trček. Medtem je predstojnik oddelka za kirurgijo srca in ožilja ter priznani srčni kirurg Tomislav Klokočovnik dejal, daupa, da bo s Poklukarjem uspel najti skupen jezik in se dogovoriti za nadaljnje sodelovanje.


Najbolj brano