V novi številki Primorskih novic preberite

Če bo državni zbor izglasoval predlog novele zakona o nepremičninskem posredovanju, bodo najemniške provizije nižje, za posredovanje pa bo plačal naročnik. Zagovorniki spremembe menijo, da bo to (mladim) iskalcem stanovanja olajšalo dostop, nasprotniki pa, da gre za populistične ukrepe, ki ključnih težav stanovanjskega trga ne rešujejo.

 Foto: TIFFANY BRISKO
Foto: TIFFANY BRISKO

Bivši direktor tarča mnogih obtožb

Javno podjetje Okolje Piran je imelo 31. maja letos 8,5 milijona dolgov, med njimi je 6,34 milijona evrov kratkoročnih. Družba je imela lani 57.076 evrov čistega prihodka, direktor Gašpar Gašpar Mišič pa načrtuje, da bo imela konec tega leta 80.620 evrov prihodka. Kako je dolg nastal in kaj so počeli nadzorniki, da so lani v Okolju Piran dovolili kar 16 novih zaposlitev, so se v četrtek spraševali občinski svetniki in na odgovornost klicali člane nadzornega sveta.

Iščejo vir, ki bi zagotavljal 500 litrov vode na sekundo

Za vodooskrbo Istre se kot najprimernejši kažeta dve rešitvi: povezava obstoječih podvodnih virov predvsem v navezavi s kraškim in ilirskobistriškim vodovodom ali pa gradnja nove akumulacije, verjetno Padeža.

Za parcele spet ni bilo kupcev

Občina Postojna je pred kratkim ponovno skušala prodati preostale štiri parcele v poslovno-obrtni coni Veliki Otok, a neuspešno.

Porotnice tožilci ne bodo preganjali

Čeprav sama pravi, da tega ne jemlje kot olajšanje, si lahko Petra Majcen po zadnji novici iz Ljubljane oddahne. Nekdanjo sodnico porotnico, ki je odstopila sredi sojenja Borisu Popoviču in sprožila ugibanja, ali tega ni storila namenoma, specializirano tožilstvo ne bo preganjalo.

Z uspehom je poplačan ves trud

Med diamantnimi maturanti, ki so na splošni maturi dosegli vseh 34 točk, je Tinkara Božič iz Vitovelj, dijakinja Škofijske gimnazije Vipava.

Za Barko bodo zgradili garažo

Koprski občinski svet je v načrt razvojnih programov do leta 2022 dodatno vnesel projekt za gradnjo parkirne hiše Sonce na parkirišču za poslovnim objektom Barka ob Ferrarski ulici.

Mef z albumom, poskočni Belorusi in legendarni PFM

Na koprski veji festivala Folkest bodo prihodnji teden zazveneli trije brezplačni koncerti. Na vrt Circola bo v torek z novim albumom prišel Mef, Carpacciov trg pa bo prizorišče petkovega nastopa zanimive beloruske skupine Irdorath in sobotnega koncerta kultne italijanske zasedbe Premiata Forneria Marconi.

Šola v Mirnu končno dobiva sodobnejšo podobo

K šoli v Mirnu so ta teden prišli prvi gradbinci ter se lotili priprav za izpeljavo projekta obnove in dozidave šole z gradnjo nove telovadnice.

Lipov med je posebnost Posočja

Čebelarsko društvo (ČD) Tolmin, ki povezuje več kot 140 čebelarjev na Tolminskem in Kobariškem, je s pomočjo Občine Tolmin in Posoškega razvojnega centra (PRC) postavilo manjši čebelnjak, kjer bodo organizirali izobraževanja in z dnevi odprtih vrat širšo javnost seznanjali o delu čebelarjev.

Prenova Lavričevega trga s pospeškom

Čeprav je Lavričev trg še vedno veliko gradbišče, na katerem so ob gradbincih in polagalcih kamnitih plošč na delu še arheologi, je župan Tadej Beočanin prepričan, da bo glavnina del zaključena v sredini septembra. Takrat bo namreč Ajdovščina gostila prireditev ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini.

Milan Predan: ”Ljudje so se zasitili prepirov in konfliktov”

Milan Predan, generalni konzul v Celovcu, o slovenskih skupnostih v Avstriji in Italiji in o regionalnem sodelovanju.

Upodobitev zgodovinskega spomina

V palači Gravisi, sedežu skupnosti Italijanov Sartorio Sartorio v Ulici OF v Kopru, bo še do 27. julija na ogled izjemno zanimiva dokumentarna razstava fotografij avtorja Libera Pizzarella z naslovom Poslednja procesija.

Novi obrazi v rokometnem Kopru

Rokometni prvoligaš se v novo tekmovalno sezono podaja s precej spremenjeno zasedbo.


Najbolj brano