Od gobarskega priročnika do Aristotela

Knjižnica pri kalu v Svetem je odprta vsak četrtek od 17. do 21. ure. Obiskovalcem so na voljo številne knjige v različnih jezikih, snovalci knjižnice pa obljubljajo, da bo vsak našel nekaj zase.

Odprtje svečanske knjižnice na prostem so tokrat popestrili z 
umetniškimi deli. Foto: Vesna Maria Maher
Odprtje svečanske knjižnice na prostem so tokrat popestrili z umetniškimi deli. Foto: Vesna Maria Maher

SVETO > V knjižnici na prostem ponujajo širok izbor knjižnih tematik v različnih jezikih, od gobarskega priročnika do Aristotelove Poetike, je povedala Vesna Maria Maher, ki je lani pomislila, da bi številne knjige prinesla k bližnjemu kalu, da bi jih lahko sovaščani prelistali in prebrali.

“Želela sem le ponuditi knjige na razpolago. Kdor želi, lahko pride. Lahko bere, lahko počiva, vsak naj počne, kar želi. Branje je svoboda in vsak bralec bi moral biti svoboden,” je pojasnila.

Odziv ljudi je bil dober, zato se je skupaj z domačini odločila, da tudi letos nadaljujejo s literarno obarvanimi srečevanji ob kalu.

Prvo so priredili na zadnji junijski četrtek, odprtje knjižnice pa so obogatili z razstavama dveh umetnic. Mojca Senegačnik je predstavila dela z naslovom Pridi bližje!, Matimatimati pa serijo del z naslovom Mačje sanje. Če so lansko otvoritev popestrili z branjem odlomkov zgodovinskega romana Pod svobodnim soncem, lahko letos obiskovalci uživajo ob branju na glas ob vsakem srečanju. “Povsem normalno se nam zdi, da beremo otrokom. Odraslim pa ne beremo več. Prepričana pa sem, da potrebujemo branje na glas,” je še povedala Vesna Maria Maher in dodala: “Francoski pisatelj Daniel Pennac, ki je veliko časa poučeval književnost na srednjih šolah, se je odločil za eksperiment. Med vsako uro je deset minut dijakom bral klasike. Z učinkom je bil zadovoljen, pritegnil je še najhujše razgrajače.”

Danes med 19.30 in 20.00 bo Maherjeva tako brala odlomke iz Dnevnika cesarja Marka Avrelija, prihodnji teden bo ob isti uri na vrsti Psihomagija Alejandra Jodorowskega, ob zaprtju knjižnice konec julija pa bodo predvajali projekcijo videoknjige Ko izgine svet.


Najbolj brano