Prvoligaši točke nabirajo že poleti

Le še nekaj dni je do začetka nove nogometne sezone, ki se začenja teden dni prej kot lani. Sredi julija večina nogometnih navijačev še vedno bolj razmišlja o dopustu in ohladitvi kot pa o nogometu.

Le eden bo 15. maja 2020 dvignil pokal državnega nogometnega 
prvaka, roke pa so nanj  včeraj položili trenerji vseh desetih  
prvoligašev. Tretji z leve je trener Tabora Andrej Razdrh.
Le eden bo 15. maja 2020 dvignil pokal državnega nogometnega prvaka, roke pa so nanj včeraj položili trenerji vseh desetih prvoligašev. Tretji z leve je trener Tabora Andrej Razdrh. 

BRDO PRI KRANJU > V prvi ligi sezone 2019/20, ki jo bosta v soboto odprla Cherrybox Tabor in Aluminij, sta novost dva bivša drugoligaša, ki napovedujeta, da ne bosta muha enodnevnica, kot se je pogosto dogajalo z novinci v v ligi. Boj za vrh se zdi oddan običajnemu trojčku Maribor-Olimpija-Domžale, a ne nujno v tem zaporedju. Bolj bodo gledalce begale nekatere spremembe nogometnih pravil, v katerih se za tiste, ki razmišljajo zgolj z logiko, skrivajo nekatere pasti. Včeraj jih je medijem predstavil vodja sodniškega oddelka NZS Jure Praprotnik, ki je bil del slovenske sodniške ekipe na zadnjem finalu nogometne lige prvakov.

Med spremembami je najbolj preprosto določilo, da mora igralec ob menjavi igrišče zapustiti po najbližji možni poti, torej ne nujno ob sredinski črti. Uradne osebe na klopi bodo kaznovane z rumenim ali rdečim kartonom - trener, ki bo v sezoni prejel dva rumena kartona, bo nato kaznovan za eno tekmo, tako kot nogometaši, ki zberejo štiri rumene kartone. Še nekaj je zanimivih novosti. Če se žoga med akcijo odbije od sodnika, bo ta ustavil obetavni napad. Gol je v primeru dotika žoge sodnika veljaven le, če se od njega odbije v vratnico ali prečnik ter jo nato napadalec pošlje v mrežo. Najbolj bodo zagotovo na udaru spremembe pri igri z roko, ki v celoti še ne odpravljajo dvomov upravičenosti enajstmetrovke. Ni več razlike med namernim ali nenamernim igranjem z roko, ob tem pa bodo kaznovali igralca tudi v primeru, če je roka nad višino ramena, če neposredno doseže zadetek z roko in če si je z roko pridobil posest žoge in je nato dosegel zadetek ali pripravil priložnost za gol. Vidna sprememba je tudi pri postavljanju živega zidu. Če ekipa, ki se brani, postavi v živi zid tri igralce ali več, morajo biti nogometaši napadalne ekipe od teh oddaljeni najmanj en meter.

O novi sezoni prve SNL bomo podrobneje pisali v prihodnjih dneh. Trenerja obeh novincev sta napovedala svetlo prvoligaško prihodnost Brava in Tabora, Maribor in Olimpija si želita državnega naslova, Domžale majhen zaostanek ob premoru, ostali pa sredino lestvice.


Najbolj brano