Kakšen cirkus!

Če drži, da so otroci najiskrenejše občinstvo, potem je mednarodni Primorski ulični festival (PUF) predsinočnjim v Kopru odlično prestal letošnji uvodni večer. Najmlajši so v družbi odraslih prisluhnili zgodbi, se nasmejali ob gledaliških in cirkuških vragolijah, tudi sodelovali in na koncu še zaplesali ob poskočni glasbi.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

KOPER > V 17 letih je PUF gostil več kot 800 skupin ter umetnikov iz več kot 40 držav sveta, v prihodnjih devetih tednih pa se bodo zvrstile raznolike uprizoritve lutkovnih in uličnih gledališč, interaktivnih dogodkov, delavnic, iger in koncertov.

Poudarek je še vedno na lutkovni umetnosti, pravita Maja Bavdaž Gross in njen sin Matija Solce, zaslužna za združitev PUF-a in potujočega festivala Plavajoči grad, ki bo konec avgusta pljuskal po istrskem zaledju in v Kopru. Doslej je domoval na gradu Snežnik, kjer pa bo letos gostoval le na zadnji avgustovski dan. Pet dni prej bo poživljal vasi v zaledju koprske občine, Sokoliče, Hrvoje, Gračišče in Truške, kjer bodo Plavajoči grad - kakor pozimi že festival Kavč - gostili domačini kot soorganizatorji predstav, razstav, koncertov in instalacij. Festivalski finale s projekcijami britansko-češke umetnice Frances Sanders, koncentratom lutkovnih, uličnih in glasbenih nastopov glasbenih skupin Plavajočega gradu in Etno HistErie bo 30. avgusta v Kopru.

Gledališče, glasba ...

Prav tam je bilo živahno že v ponedeljek. Večerni program uličnega gledališča je na Ukmarjevem trgu odprl urugvajsko-italijanski potujoči kabaret treh umetnikov, zatem je majhne in velike otroke nagovoril Andrej Rozman - Roza s predstavo Balon Velikon v produkciji svojega Rozin teatra, nakar so ulično gledališče, cirkus in commedio dell’arte pred množico prepletali nemško-argentinski Los Filonautas.

Na koncertu pod streho bližnje Taverne je zagrmela “slovensko-slovaško-češko-ruska glasbena mineštra s ščepcem gledališča” - mednarodno pisan sekstet Fekete Seretlek sestavljajo harmonikar Matija Solce, violončelistka Anička Bubniková, kontrabasist Pavol Smolárik, violinist Jiři N. Jelinek, trobentač Jan Meduna in tolkalist Ivo Sedláček.

Prišlo bo 60 skupin

Vsak četrtek ob 10. uri so v Hlavatyjevem parku pri tržnici na programu predstave za najmlajše. “Zelo pazimo, da niso preveč agresivne, obenem pa morajo biti dobre,” poudarja Maja Bavdaž Gross, ki bo jutri uprizorila lutkovno igro Kuža in muca. Po različnih dneh posejane popoldanske in večerne predstave pa so namenjene širšemu občinstvu. Festivalski odprti oder je letos še bolj odprt, na njem lahko nastopijo vsi, ki se jim uspe prijaviti vsaj do 16. ure, urico pred začetkom nastopa.

Festival, ki ga podpirata ministrstvo za kulturo in koprska občina, ima v proračunu nekaj manj kot 40.000 evrov. Kar utegne komu zveneti veliko, je dovolj le za pokrivanje potnih in logističnih stroškov, pojasnjujejo organizatorji. Letos se bo samo v šestih dneh Plavajočega gradu zvrstilo kar 30 gledaliških in 30 glasbenih skupin, presenetljivo veliko zlasti iz Južne Amerike. Vse predstave so brezplačne, prostovoljnih prispevkov se ne otepajo.


Najbolj brano