Na destinaciji Zeleni kras si obetajo še eno rekordno sezono

Na destinaciji Zeleni kras letos že beležijo za 25 odstotkov večji obisk kot v prvem polletju lani. Povprečna dolžina bivanja je še vedno le 1,75 dneva, a če bi upoštevali samo individualne goste, bi bila bistveno daljša. Obiskovalce pritegnejo predvsem pristna doživetja narave, ki se jim bodo letos prvič pridružili tudi trije butični kulinarični večeri.

Na Zelenem krasu se poleg programov pohodništva, kolesarstva in 
doživetij narave trudijo izboljšati tudi kulinarično ponudbo - 
letošnja novost so butični kulinarični večeri. Foto: Simon Avssec
Na Zelenem krasu se poleg programov pohodništva, kolesarstva in doživetij narave trudijo izboljšati tudi kulinarično ponudbo - letošnja novost so butični kulinarični večeri. Foto: Simon Avssec

POSTOJNA > Na destinaciji Zeleni kras, ki združuje šest notranjsko-primorskih občin, so v prvih petih mesecih letos zabeležili 52.000 nočitev, od tega tri četrtine v postojnski občini. “Leta 2010 je bilo toliko nočitev v celem letu, medtem ko letos glede na rast pričakujemo 250.000 nočitev,” je zadovoljen Dejan Iskra, vodja Regionalne destinacijske organizacije Postojnska jama-Zeleni kras. Med gosti je skoraj 90 odstotkov tujcev. K napredku je prispeval razvoj turistične ponudbe, tako novih namestitvenih kapacitet, tudi v manjših krajih, kot kakovostnih programov.

Gostje ostajajo na podeželju več časa

V primerjavi z destinacijami, kjer je razvit stacionarni turizem, pa tudi v primerjavi s celotnim številom turistov v regiji (samo Postojnsko jamo jih je lani obiskalo prek 800.0000), je število nočitev še razmeroma majhno, a Iskra pravi, da Zeleni kras ni več zgolj prehodna destinacija. Statistiko v večji meri krojijo skupine tranzitnih gostov, ki si ogledajo le Postojnsko jamo in Predjamski grad, medtem ko individualni gosti, predvsem na podeželju, ostajajo bistveno dlje.

Delavnica tudi za gostince

V regionalni destinacijski organizaciji precejšno pozornost posvečajo tudi izobraževanju različnih deležnikov v turizmu. Letos je tečaj za lokalnega turističnega vodnika uspešno zaključilo novih 25 udeležencev, posebno izobraževanje pa so organizirali tudi za lokalne gostince, da bi jih spodbudili k zanimivejši in sodobnejši predstavitvi lokalne kulinarike, ki je, z nekaj izjemami, ena od šibkejših točk ponudbe.

Iskra poudarja, da zato razvijajo in z lastno agencijo tudi tržijo večdnevne programe, ki so namenjeni glavnim ciljnim skupinam, zlasti pohodnikom in kolesarjem, poleg aktivnosti in doživetij v naravi pa vključujejo tudi lokalno vodenje, nastanitev in kulinariko. Lani so postali upravitelji poti Via Dinarica, ki so jo speljali mimo glavnih turističnih točk.

Butični kulinarični večeri

Po lanskoletnem pilotnem izvajanju projekta hop-on, hop-off se bo letos storitev odkrivanja Krasnega sveta čudes skupaj z lokalnim vodnikom izvajala na povpraševanje, pri trženju pa so se povezali tudi z Zavodom za turizem Ljubljana. Pravi “hit” med obiskovalci pa je gozdni treking in opazovanje medveda.

25

odstotkov večji obisk kot v enakem obdobju lani beležijo na Zelenem krasu

Letošnja novost v ponudbi so trije kulinarični dogodki. “Gre za butične večere, namenjene manjšemu število gostov, ki prinašajo kulinariko na višji ravni, kot je v naši regiji še ne poznamo. Julija, avgusta in septembra se bodo zvrstili na Gradu Prem, v Parku vojaške zgodovine in na Cerkniškem jezeru ter na ta način oplemenitili te izbrane lokacije. Pri pripravi teh dogodkov sodelujemo z zunanjim izvajalcem, ki pripravlja skrivne večere po Sloveniji,” napoveduje Iskra.

V organizaciji pozdravljajo tudi eno od letošnjih novosti na področju kakovostnih namestitev - glamping in kamp v vasici Drskovče pri Pivki.

Ciljajo na zlati znak zelene destinacije

Potem ko se je v regiji kot prva v Zeleno shemo slovenskega turizma vključila Občina Postojna, ki je tudi že prejela srebrni znak zelene destinacije, zavezi trajnostnega turizma zdaj sledi kar celotna destinacija šestih občin, kar bo tudi prvi primer vključitve celovitega območja oziroma enotne destinacije v zeleno shemo pri nas.

Iskra pravi, da je njihov cilj zlati znak zelene destinacije, saj je letos regija dobila tudi prvega ponudnika nastanitev z okoljskim znakom, Penzion Guesthouse Mirjam na Razdrtem, kar je predpogoj za pridobitev najvišjega znaka. Pri tem so se povezali številni deležniki, kar, kot še pravi Iskra, potrjuje prizadevanja, da bi bil Zeleni kras družbeno in okoljsko odgovorna destinacija.


Komentar novinarja

Veronika Rupnik Ženko

Turizem naj združuje

Čeprav se glavna turistična sezona šele dobro začenja, so se v destinaciji Zeleni kras pohvalili s četrtino višjim obiskom turistov že v letošnjem prvem polletju, kar kaže na podaljševanje sezone, večjemu obisku pa sledi tudi večje število nočitev in podaljševanje časa bivanja, sploh individualnih gostov na podeželju. V turizmu se sicer ne gre hvaliti zgolj s statistikami prihodov in nočitev, pač pa so boljši pokazatelj uspešnosti prihodki, dobiček in dodana vrednost, predvsem pa zadovoljstvo ...

Preberi več

Najbolj brano