Turizem naj združuje

Čeprav se glavna turistična sezona šele dobro začenja, so se v destinaciji Zeleni kras pohvalili s četrtino višjim obiskom turistov že v letošnjem prvem polletju, kar kaže na podaljševanje sezone, večjemu obisku pa sledi tudi večje število nočitev in podaljševanje časa bivanja, sploh individualnih gostov na podeželju.

V turizmu se sicer ne gre hvaliti zgolj s statistikami prihodov in nočitev, pač pa so boljši pokazatelj uspešnosti prihodki, dobiček in dodana vrednost, predvsem pa zadovoljstvo ozaveščenih gostov.

Dodatna ponudba na srečo niso več samo sobodajalci, ki na bookingu tekmujejo za goste za eno noč z nizko ceno.

A v destinaciji, ki še do pred nekaj leti kot celota sploh ni obstaja, v občinah pa turistične tradicije, če izvzamemo Postojnsko jamo s Predjamskim gradom, ni bilo, so te statistike povedne. Absolutne številke nočitev sicer niso tako visoke, a kažejo, da se je ob boku Postojnske jame (s sicer množičnim, a v glavnem tranzitnim in na park Postojnske jame omejenim obiskom) vzporedno vendarle začela razvijati tudi dodatna ponudba in da stanje ni več tako boleče paradoksalno kot še do pred nedavnim. Ne glede na svojo lego, lahko prometno dostopnost in velik potencial gostov Postojnske jame, s katero pa ostala regija še premalo diha, ta od teh namreč po krivdi preslabega povezovanja in odsotnosti sistematičnega dela na področju turizma ni imela kaj dosti. Ostale naravne in kulturne danosti pa so (bile) turistično nerazvite, nerazpoznavne in razdrobljene, kulinarična ponudba pa zelo šibka. Po zaslugi prizadevanj regionalne destinacijske organizacije in še nekaterih turističnih delavcev v občinah dodatna ponudba na srečo niso več samo sobodajalci, ki na bookingu tekmujejo za goste za eno noč z nizko ceno, temveč tudi novi, inovativni produkti, ki nagovarjajo tudi zahtevnejše goste, kakršnim ni težko seči nekoliko globlje v denarnico. In ki imajo zato razlog, da na destinaciji ostanejo dlje.

Turisti na Zelenem krasu so specifični v tem, da iščejo mir, umik, neokrnjeno naravo in pristna doživetja z domačini, česar nekatere slovenske destinacije ne morejo več ponuditi. Zato je pomembno, da regija tudi na račun pohvalne skupne vključitve več občin v Zeleno shemo slovenskega turizma, prve takšne pri nas, in s trajnostnim pristopom, ki ne bo le na deklarativni ravni, te svoje prednosti tudi ohrani.


Preberite še


Najbolj brano