Zmaga Italiji, simpatije Sloveniji

V Portorožu se je z zmago italijanske posadke Ferrari-Calabro v moški konkurenci in sester Wanser pri dekletih končalo mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. V anale se bo zapisalo kot prvo mednarodno tekmovanje, na katerem so bile razdeljene medalje tudi v bodoči olimpijski disciplini mešanih ekip in kot zgleden primer čezmejnega sodelovanja jadralnih klubov Pirat Portorož, Barkovlje-Grljan in zamejskega Tržaškega pomorskega kluba Sirena.

Rok Verderber in Matej Planinšič sta v domačih vodah prijadrala 
do 17. mesta v konkurenci 53 posadk. Foto: Uroš Kekuš Kleva
Rok Verderber in Matej Planinšič sta v domačih vodah prijadrala do 17. mesta v konkurenci 53 posadk. Foto: Uroš Kekuš Kleva

PORTOROŽ > Šestdnevno mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega dvoseda se je za 65 posadk iz 20 držav končalo z nedeljsko regato za medalje, v kateri Slovenija ni imela predstavnika. Mladi obrazi slovenske reprezentance se namreč kljub volji in želji po dokazovanju niso uspeli uvrstiti med najboljšo deseterico in ponoviti uspehov generacije iz devetdesetih let, ko so se z zlatom okitili Jurica Tunjić, Mitja Petrič, Miha Staut in Peter Habjan.

Na Tonija Rebca in Andreja Frasa v Portorožu ni nihče resno računal, saj sta prvič sedla v olimpijski dvosed le slaba dva tedna pred začetkom prvenstva, Rok Verderber in Matej Planinšič pa za kaj takega po samo šestih mesecih skupnega jadranja tudi nista dovolj pripravljena. “Fanta imata še veliko težav sama s sabo. Ukvarjata se s podrobnostmi, kot kam postaviti noge, kako se premikati po jadrnici, zato se še ne uspeta dovolj zbrati za taktične odločitve. Glede tega imajo ogromno prednost nekatere druge posadke, ki jadrajo skupaj že šest, sedem let. Naša jadralca sta na regatah naredila vsega skupaj kakšnih petdeset startov, medtem ko so jih bolj izkušene ekipe, proti katerim te dni jadrata, naredile preko dva tisoč. Zaradi vsega naštetega razočaranje ni potrebno. Napredek je viden, močno sta se izboljšala že od zadnjega evropskega članskega prvenstva, naš naslednji cilj pa je uvrstitev med deseterico na bližnjem evropskem prvenstvu,” je postopno utiranje poti v svetovni vrh pojasnil trener Mitja Mikulin.

Najpomembnejšemu jadralskemu tekmovanju v slovenskih vodah to sezono je poleg narodnostno raznolike udeležbe mednarodni pečat dalo tudi čezmejno sodelovanje JK Pirat s kluboma Barkovlje-Grljan in zamejskim Tržaškim pomorskim klubom Sirena, brez katerih izpeljava tako zahtevnega projekta na najvišji kakovostni ravni ne bi bila možna. “Veseli me, da sta nam na pomoč priskočila kluba, ki imata izredno kakovostne kadre in tehniko. Njuna podpora na vodi je bila ključna. Mi smo opravili večino dela v pripravljalni fazi, oni pa med regato. Poslali so nam ljudi, ki so profesionalci in vedo, kaj počnejo. Skupaj smo tako še enkrat dokazali, da morje nima meja,” je bil z opravljenim delom zadovoljen predsednik organizacijskega odbora Marjan Matevljič.

Da so se gostitelji izkazali z odliko, je potrdil tudi predsednik mednarodnega združenja razreda 470 Dimitris Dimou. “To je bilo eno najbolje izpeljanih mladinskih prvenstev v zadnjih letih. V užitek mi je bilo opazovati združevanje sinergij klubov, ki so se povezali ne glede na politične in jezikovne raznolikosti. Mladim in okolju so s tem poslali jasno sporočilo, da je šport močnejši od razdiralnih sil, ki nas v tem krhkem času želijo razdružiti.”


Najbolj brano