Teden vrhunskih kitarskih koncertov

Sredi postojnskega poletnega dogajanja ima posebno mesto Mednarodni festival kitare, ki je s svojo butičnostjo postal nepogrešljiv tudi za širšo glasbeno javnost. Udeležencem poletne šole omogoča poglobitev znanja in nov navdih, obiskovalcem pa vrhunske koncerte klasičnih kitaristov.

Na uvodnem večeru  je prepričljivo nastopil mladi Zsombor 
Sidoo.    Foto: Veronika Rupnik Ženko
Na uvodnem večeru je prepričljivo nastopil mladi Zsombor Sidoo.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Festival je prepoznaven, saj vlada zanimanje zanj ne samo pri nas, temveč tudi v drugih državah. Opažam, da dobivamo vedno več ponudb za izvajanje koncertov od glasbenikov samih, tudi najboljših, ki si želijo nastopiti v Postojni,” nam je ob začetku 8. Mednarodnega festivala kitare, največjega glasbenega dogodka za klasično kitaro v Sloveniji, dejal umetniški vodja in direktor Anton Črnugelj. Glasbena šola Postojna in društvo Kitarza, ki festival prirejata v sodelovanju z Občino Postojna, v pripravo vlagata ogromno truda z željo, da bi pripravili kar najbolj atraktiven program, ki bi zadovoljil zahtevno, poznavalsko občinstvo ter pritegnil tudi domačine, prijatelje klasične glasbe, ki so jih organizatorji še posebej veseli.

Koncerti za dušo

“V Postojni smo vpeti med različne prireditve, vaške veselice in druge lahkotne in sproščujoče dogodke, ki sicer tudi morajo biti, a naš festival ponuja vzpodbudo, da sebe pripravimo k 'nečemu več', da skušamo razumeti tudi zahtevnejše koncerte in si napolnimo dušo,” poudarja Črnugelj. Tudi zato festival ostaja v Postojni, čeprav bi bil kje drugje nemara odmevnejši.

Izpostavljajo mlade kitariste

Poleg sklopa koncertov festival prinaša tudi predavanja in mojstrske tečaje za mlade kitariste pri preverjenih mentorjih. Črnugelj pravi, da jedro predstavljajo uveljavljeni univerzitetni profesorji iz Slovenije in sosednjih dežel, vsako leto pa festival dopolnjujejo z atraktivnimi, mednarodno priznanimi predavatelji in koncertanti, predvsem mlajše generacije. Prav izpostavljanje mladih kitaristov je tudi značilnost in odlika Tedna kitare v Postojni, ki so ji pohvalne besede namenili tudi drugi po svetu.

Kot prvi v nizu letošnjih nastopajočih se je duše obiskovalcev s svojo pretanjenostjo že v nedeljo dotaknil 22-letni madžarski kitarist Zsombor Sidoo, študent na graški akademiji in eden najobetavnejših kitaristov svoje generacije. Kljub mladosti mu je uspelo pritegniti pozornost žirije in strokovne javnosti. Po zaslugi uspehov in najvišjih rezultatov na tekmovanjih je eno najbolj iskanih mladih imen na festivalih.

Sinoči je bil na sporedu koncert Urbaana Reiterja, zmagovalca na mednarodnih tekmovanju na Dunaju in v Weimarju, in Aleksandra Aniola, dobitnika druge nagrade na Weimarskem festivalu.

Drevi bo ob 35-letnici delovanja nastopil Zagrebški kitarski trio, ki velja za enega najuglednejših hrvaških ansamblov, redno pa nastopa tako doma kot po Evropi.

Sredin koncert bo pripadel enemu od zvezdniških imen, sijajnemu kitaristu Andrei De Vitisu iz Rima, ki obeta tehnično verjetno najpopolnejši koncert letošnjega festivala. V zadnjih petih letih je osvojil več kot 40 nagrad na številnih mednarodnih tekmovanjih. Nastopa v prestižnih koncertnih dvoranah po svetu, je redni gost in vodja mojstrskih tečajev na uglednih festivalih, akademijah in konservatorijih.

Četrtek je rezerviran za slovenskega izvajalca, mladega kitarista Timoteja Kosovinca, ki je študiral na Dunaju in se uveljavil kot komponist. Črpa tudi iz folk in pop glasbe, na koncertu pa bo predstavil predvsem svoja dela.

V petek bosta gostovala poljski glasbenik Mateusz Lawniczak, eden redkih izvajalcev renesančnih pesmi, ki pojejo skladbe ob lastni spremljavi na lutnjo ali kitaro, in poljska skupina Jacaras, ki izvaja pesmi in plese Španije ter Latinske Amerike iz 17. in 18. stoletja, prirejene za sodobne instrumente. Festival bo v soboto zaključil nastop izbranih udeležencev poletne šole.

Koncerti so v župnijski cerkvi in dvorni Alojza Srebotnjaka Glasbene šole Postojna.


Najbolj brano