O kipu piranskega nadangela Mihaela

Snemanje prihoda nadangela Mihaela iz restavratorske delavnice v Piran, njegovo spuščanje na Tartinijev trg in navdušenje, ki ga je povzročil med ljudmi, je navdihnilo režiserja Ubalda Trnkoczyja in producenta, župnika Zorka Bajca. Namesto posnetkov, ki so bili namenjeni le arhivskemu zgodovinskemu spominu, je nastal igrano-dokumentarni film Angelov dotik.

V dveh dnevih, kar je bil kip nadangela Mihaela razstavljen na Tartinijevem trgu, je požel občudovanje 
mnogih obiskovalcev.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
V dveh dnevih, kar je bil kip nadangela Mihaela razstavljen na Tartinijevem trgu, je požel občudovanje mnogih obiskovalcev.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > Ustvarjalci so film Angelov dotik predstavili na vrtu piranskega Pastoralno kulturnega centra Georgios in se ganjeni prepustili obujanju spominov na lanski oktober, ko so nadangela Mihaela po prihodu iz ljubljanskega restavracijskega centra za dva dneva postavili na ogled na Tartinijevem trgu.

“V tistih dveh dnevih se je zgodilo nekaj, česar nihče od nas ni pričakoval. Dotik angela z ljudmi, verniki in neverniki, ter občutek, da del njega pripada vsakemu od nas, nas je izjemno presenetil,” je o razlogih za nastanek igrano-dokumentarnega filma povedal režiser Ubald Trnkoczy. Film Angelov dotik je financirala Župnija Piran, kjer je energijo v zbiranje denarja za obnovo in nastanek filma prispeval župnik Zorko Bajc. Scenarij za film je napisal priznani avstrijski pravljičar in pisatelj Folke Tegetthoff, ki je že dolga leta zaljubljen v Piran.

Spomnimo, 3,7 metra visok in 250 kilogramov težak kip nadangela Mihaela so 6. avgusta 2018 sneli z vrha glavnega piranskega zvonika, ga odpeljali na restavriranje v ljubljansko podjetje Gnom in ga 13. oktobra vrnili v Piran ter postavili na ogled na Tartinijev trg. Čez dva dneva ga je helikopter Slovenske vojske dvignil in odnesel nazaj na zvonik.

Kip nadangela Mihaela stoji na vrhu zvonika cerkve sv. Jurija že 250 let. Z napisa na njegovem hrbtu je razbrati, da so ga restavrirali leta 1908 ter znova v 70. letih prejšnjega stoletja. Vsakič so mu morali popraviti odlomljeno bakreno krilo in tako je bilo tudi lani. Desno krilo se je odlomilo februarja 2018, ko je pihala močna burja. V restavratorski delavnici Gnom so ugotovili, da so bile železne palice že močno zarjavele, saj je nanje pritrjena bakrena pločevina in nastaja galvanska korozija. Konstrukcijo so zaščitili proti rjavenju, luknjice na bakreni pločevini pa zakrpali z bakrenimi zaplatami. Obnova kipa je stala 25.000 evrov.


Najbolj brano