Senca, odeja, prigrizek in pijača? V športnem parku na Bonifiki ne!

V športno-rekreacijskem centru Bonifika, centru vodnih športov v Žusterni in centru športov na mivki ob semedelski promenadi je prepovedano organizirati piknike, rojstne dneve in zabave. Pod ukrep, ki je presenetil nekatere tamkajšnje obiskovalce, se je podpisal koprski javni zavod za šport.

 Travniki v ŠRC Bonifika so  bili zlasti ob koncu šolskega leta 
priljubljena točka, kjer so se srečevale skupine staršev in otrok z 
učiteljicami in se na takšen način poslovile od šolskega leta. Foto: Nataša Hlaj
Travniki v ŠRC Bonifika so bili zlasti ob koncu šolskega leta priljubljena točka, kjer so se srečevale skupine staršev in otrok z učiteljicami in se na takšen način poslovile od šolskega leta. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Obvestilo, ki so ga objavili na svoji facebook strani in namestili tudi na objekt ob teniških igriščih, so dopolnili s podatkom, da je možen dogovor z gostinci, ki imajo v teh športnih centrih začasne objekte s ponudbo hrane in pijače. V zavodu za šport so jih izbrali prek javnega razpisa in jim za nekaj mesecev dodelili v najem določene površine.

Do zdaj pa ni bilo problematično?

Travniki v ŠRC Bonifika so bili zlasti ob koncu šolskega leta priljubljena točka, kjer so se srečevale skupine staršev in otrok z učiteljicami in se na takšen način poslovile od šolskega leta.

Tina Cotič

arhitektka

“Ukrep je pretiran in s tem ubijajo utrip v mestu. Odlok bi lahko spremenili in prilagodili.”

“Tako kot lani smo si tudi letos pripravili manjši piknik, prinesli smo nekaj podlog, kakšno pico, prigrizke in pijačo, otroci pa so se lahko brez skrbi igrali. Ko je eden od staršev omenil, da je to naše zadnje srečanje v takšni obliki, ker je zavod za šport prepovedal piknike, smo bili precej začudeni. Kako to, da do zdaj to ni bilo problematično,” se sprašuje domačinka (ime hranimo v uredništvu).

Pravi, da so za seboj vedno pospravili embalažo in pustili čisto okolico. Ugiba, ali ni ukrep morda povezan s prihodom gostinca, ki zaradi takšnih piknikov izgublja na dobičku.

Prepoved že v odloku iz leta 2003

V.d. direktorja javnega zavoda za šport Duško Madžarović spomni, da je prepoved organizacije piknikov, rojstnih dnevov in zabav opredeljena že v občinskem odloku o uresničevanju športa iz leta 2003. V njem piše, da je v ŠRC Bonifika in podobnih športnih objektih dovoljena dejavnost šport. “Strinjam pa se, da v Kopru manjka prostor za prirejanje piknikov. To pobudo bom sporočil naprej in si prizadeval za uresničitev,” napoveduje.

Kako to, da je obiskovalce obvestilo pričakalo šele zdaj? Madžarović pravi, da je bil povod za njihov ukrep nedavni incident. “Pred kratkim je skupina staršev in otrok prišla v ŠRC Bonifika ter s svojo hrano in pijačo zasedla gostinčeve mize. Ko jih je ta obvestil, da ne gre za opremo javnega značaja in da so dobrodošli, če pri njem naročijo hrano in pijačo, so se začeli prerekati. Starši so ga prepričevali, da lahko tam počnejo, kar želijo, ker da imajo dovoljenje nekoga iz zavoda, kar pa ni držalo,” Madžarović opiše dogajanje. Takšno ravnanje se mu zdi nedopustno, zato je ocenil, da je treba obiskovalce tudi pisno obvestiti o režimu, ki velja v športnih centrih.

Skupno dobro, ki vse bolj izginja

Arhitektki Tini Cotič z Univerze na Primorskem se zdi takšen ukrep pretiran. Meni, da bi lahko odlok spremenili in prilagodili. “Govorimo o skupnem dobrem, ki prav zaradi tega vse bolj izginja. Na takšen način ubiješ utrip v mestu. Kje pa se bodo ljudje zbirali in družili? Mestni trgi ne živijo kot nekoč, zato bi lahko druge površine namenili takšnim dejavnostim,” predlaga. Ne zdi se ji prav, da se določene lokacije skorajda privatizira, čeprav se strinja, da je bila situacija, ki jo je opisal Madžarović, konfliktna. “Pa saj bi lahko našli kompromis, če bi se skupina premaknila dovolj stran od gostinca,” ocenjuje.

Tako stroge omejitve pa ne veljajo v mestnem parku ob semedelski promenadi, kjer med drugim sicer ni dovoljeno kurjenje na prostem in pijančevanje, manjši pikniki in rojstnodnevne zabave pa načeloma niso sporni.


Najbolj brano