Poezija razkritih šivov

Vizualna poezija je sicer ena od pesniških oblik, a pesmi je mogoče tudi tkati in šivati. Brez besed. Iz navdiha podob samotne narave ali z razkrivanjem tistega, kar je sicer skrito. Seveda se domišljija povsod lahko poigrava s strukturami, barvami in vzorci, a eden najbolj hvaležnih objektov so preproge.

Spomnite se le prekrasnih vzorcev na orientalskih preprogah, v katere je vtkano nešteto simbolov in so prave zakladnice zgodovine, dragoceni pričevalci kulture. In nikoli ne bodo “iz mode”. Vznemirjajo pa tudi sodobne ustvarjalce, ki iščejo vedno nove izzive, raziskujejo in interpretirajo oblike in čas.

Obrnjena preproga

Oblikovalca Yael in Shay iz londonskega studia Raw-Edges sta metaforično in dobesedno obrnila preprogo in razkrila lepoto naključnega in nepravilnega sveta šivov, brez katerih tista stran preproge, ki je namenjena videnju, ne bi bila to, kar je. Kar je videti kaotično, govori s svojim jezikom, ki sta mu prisluhnila in ga preobrnila - mu dala besedo. Trije različni vzorci se družijo tako, da eden izhaja iz drugega v domišljeni konceptualni nadgradnji. Serijo sta začela z linijami najenostavnejših nizov šivov, jih nato prepletla, pomnožila in nazadnje sestavila v kompozicijo, ki deluje kot slika, po kateri lahko stopamo ali pa jo občudujemo na steni, kot ročno delo marljivih vezilj, ki potrpežljivo vdevajo niti in zabadajo šivanko v tkanino, počasi in natančno, šiv za šivom. Nežno in grobo hkrati. Preproge so narejene iz čiste volne, in četudi vzorci tega ne obljubljajo na prvo oko, so mehke in nežne. In to je tisto, kar poleg estetike od njih pričakujemo. Da razvajajo naše čute. Kot blazine, na katere tako radi naslonimo glavo in se potopimo v njihov objem.

Oblikovalca sta metaforično in dobesedno obrnila preprogo in razkrila lepoto naključnega in nepravilnega sveta šivov, brez katerih tista stran preproge, ki je namenjena videnju, ne bi bila to, kar je.

Blazine z vidnimi grobimi šivi v obliki linij ali križcev so tudi del nove kolekcije Annanstans iz Ikee. Švedska beseda annanstans v slovenščini pomeni nekje drugje. Ekskluzivno kolekcijo oblikovalca Martina Bergströma je navdihnila tišina osamljenih otokov. “Ustvariti sem želel nekaj, kar se ne da povedati z besedami, nekaj, kar je podobno sanjarjenju, nekakšne oddaljene kolaže spomina in neslišne poezije,” pravi oblikovalec.

Ekološka in socialna nota

Poleg poetične ima kolekcija tudi ekološko in socialno noto: obnovljiva naravna vlakna iz bananovcev ročno tkejo v Indiji. Oblikovalca pa ni zanimalo tisto, kar so že izdelovali, želel je organski in naključno neurejen videz, za kar je bilo potrebnih kar nekaj poskusov, da je mojstrica obrti po imenu Mani dosegla želeni učinek. Za novo tehniko je skovala celo poseben izraz - noro pletenje.

Preproge niso samo notranje, tudi na prostem se bosa noga rada sprehodi po njihovi strukturi. Doshi Levien je za Kettal zasnoval kolekcijo, zaznamovano z likovno čistimi in barvno mamljivimi diagonalami, ki se poigravajo z geometrijo linij in barvnih ploskev, globino pa jim doda pohištvo v komplementarnih barvah. To so kompozicije za minimalistične sladokusce s pretanjenim občutkom za plastenje odtenkov iste barve.

Na drugi strani minimalizma pa cveti bogastvo rož. Njihovi cvetovi in socvetja, ki se dvigajo in sklanjajo, listi, ki valovijo v vetru. Narava kot večni navdih. Oblikovalka Marta Giardini je abstrahirala njihovo realistično risbo v motive, ki se brez jasnih meja prelivajo skozi bambusove in volnene niti ponavljajočega se vzorca. Zapletena scenografija in harmonija polnih in praznih elementov. Narava iz ptičje perspektive, kot jo vidi bujna domišljija.

Morda se zdi nenavadno, da se oblikovalci s takim žarom posvečajo preprogam, saj se v sodobnem času za mehka tla ne ogrevajo prav vsi. Raje imamo gladek pod od stene do stene, s katerim se ni treba veliko ukvarjati. Priznati je treba, da preproge niso najbolj praktičen del domače opreme, še posebej, če so stkane iz naravnih, dragocenih materialov in terjajo skrbno vzdrževanje. Spomnim se, da mi je neki poznavalec orientalskih preprog pripovedoval, da se jih ne smemo lotevati z grobimi krtačami, s kemičnimi čistili, še s sesalnikom raje ne. Najbolje jih očistimo s svežim snegom. A to je že druga zgodba ...


Najbolj brano