Za kopalce je prostor, za avte ne

V teh vročih dneh kopanje v osvežilnih rekah prijetno ohladi. Za kopalce je dovolj prostora, problem je v parkiranju. V Občini Tolmin razmišljajo o ureditvi parkirišč vsaj na najbolj obleganih kopališčih na Slapu ob Idrijci in v Bači pri Modreju.

Slap ob Idrijci je med najbolj obleganimi kopališči, domačinom pa 
je dovolj, da zanj skrbijo sami.   Foto: Neva Blazetič
Slap ob Idrijci je med najbolj obleganimi kopališči, domačinom pa je dovolj, da zanj skrbijo sami.  Foto: Neva Blazetič

SLAP OB IDRIJCI > Kopališče na Slapu ob Idrijci je zelo atraktivno in zato tudi oblegano. Voda je globoka, možno je plavati na več kot sto metrih dolžine, atrakcija je slap na zajezitvi, najpogumnejši skačejo z mosta, imajo skakalnico in zasilni tobogan, po katerem se spuščajo na lastno odgovornost. Domačini so na levem bregu že pred leti uredili igrišče za odbojko na mivki, na desnem bregu je vaško športno igrišče. Pri kopališču je tudi prostor za zbiranje domačinov, kjer si postrežejo s pijačo.

Ne bodo več pometali za turisti

“Sami smo uredili kopališče, strpno sobivamo s turisti. Toda urejanja kopališča za množice in pospravljanja za njimi na naše stroške in s prostovoljnim delom nam je pa dovolj. Letos smo se odločili, da ne bomo več plačali gramoza za nasipavanje na plažo in da ne bomo več skrbeli za odpadke. Morda smo s tem šli korak nazaj, toda dovolj je bilo obremenitev in volonterskega dela brez podpore občine,” je skupaj z domačini odločena predsednica krajevne skupnosti (KS) in občinska svetnica Špela Mrak.

Špela Mrak

KS Slap ob Idrijci

“Sami smo uredili kopališče, strpno sobivamo s turisti. Toda urejanja kopališča za množice in pospravljanja za njimi na naše stroške in s prostovoljnim delom nam je pa dovolj.”

Zadnja leta je obiskovalcev vse več, zaradi česar nastaja problem s parkiranjem. Avtomobili, ki se gnetejo ob cesti, preprečujejo prehod interventnim vozilom, težave imajo kmetovalci, ki tam mimo skoraj ne morejo s traktorji, kar je zlasti v času košnje zelo problematično.

Na Slapu upajo, da bodo prihodnje leto s pomočjo občine kaos vsaj deloma ukrotili. “Občina Tolmin je že pred dvema letoma odkupila parcelo med državno cesto keltiko in lokalno prek mosta čez Idrijco, ki je že zdaj nekakšno začasno parkirišče. V proračunu za prihodnje leto zagotavljajo denar za njegovo ureditev,“ pojasnjuje Mrakova. Poleg tega bodo s pomočjo denarja treh krajevnih skupnosti na Šentviški planoti in dobrodelnega festivala Gora Rocka uredili dodatno parkirišče nad cesto v središču vasi.

Uroš Brežan

župan občine Tolmin

“Mnoga zemljišča, ki si jih kopalci brez pomisleka izberejo za parkiranje in na njih s tem povzročajo tudi škodo, so v zasebni lasti.”

“Med drugim ga uporabljajo tudi planotarji pri odhodu na delo. Tam parkirajo avtomobile, ko se presedejo na delavske avtobuse ali pa gredo skupaj naprej z enim avtomobilom. Projektov še ni, na grobo ocenjujem, da bomo morda pridobili vsaj od 15 do 20 dodatnih parkirišč,” se nadeja Mrakova. Na zadnji seji občinskega sveta je izpostavila problem parkiranja na zasebnih zemljiščih, kar med domačini povzroča nejevoljo.

Kopališča v turistični strategiji

Vsa leta zapostavljena kopališča bodo dobila ustrezno mesto v nastajajoči turistični strategiji. “Upamo, da se bo s tem vendarle začelo reševati tudi to turistično poglavje. Treba je opozoriti tudi na kopališče in parkirišče v Bači pri Modreju, ki pa sodi v domeno KS Most na Soči. Zemljišče pod železnico je last Slovenskih železnic, zato bi bili dogovori tam morda bolj enostavni,” se nadeja Mrakova.

Kot pravi tolminski župan Uroš Brežan, urejanje parkirišč ob večjih kopališčih ob rekah ne bo preprosto: “Mnoga zemljišča, ki si jih kopalci brez pomisleka izberejo za parkiranje in na njih s tem povzročajo tudi škodo, so namreč v zasebni lasti. Občina Tolmin bo skupaj z zavodom za turizem Dolina Soče v drugi polovici letošnjega in v začetku prihodnjega leta pregledala stanje na tem področju in na tej podlagi preučila možne režime urejanja parkiranja.”


Najbolj brano