Verderber in Planinšič nadaljujeta tik pod vrhom

Včeraj se je v Portorožu začelo mladinsko svetovno prvenstvo olimpijskega razreda 470. 65 posadk iz 20 držav je uvodne tri regate odjadralo po značilnem poletnem maestralu, ki ni presegel sedmih vozlov.

Slovenska aduta Rok Verderber in Matej Planinšič sta bila po prvem dnevu tekmovanja na drugem 
mestu. Foto: Uroš Kleva Kekuš
Slovenska aduta Rok Verderber in Matej Planinšič sta bila po prvem dnevu tekmovanja na drugem mestu. Foto: Uroš Kleva Kekuš

PORTOROŽ > Mladinsko svetovno prvenstvo razreda 470, ki ga v Portorožu soorganizirajo Jadralni klub Pirat, Tržaški pomorski klub Sirena in Jadralni klub Barkovlje-Grljan, se je za flote moških, ženskih in prvič v zgodovini tudi mešanih ekip začelo včeraj zgodaj popoldne, ko je morje pred Piranom nakodral rahel termični veter.Slovenska aduta Rok Verderber (YC Portorož) in Matej Planinšič (JK Pirat) sta na domači progi v skupnem seštevku zaostala le za aktualnima svetovnima podprvakoma, Italijanoma Giacomom Ferrarijem in Giuliom Calabrom.

Verderber in Planinšič sta bila na regatnem polju sprva zadržana, a ker tekmovališče poznata kot lasten žep, sta v usihajočem vetru dobro vedela, katero pot ubrati do zmage. “Po prvem regatnem dnevu sva navdušena, šlo je nad pričakovanji! Kakšen bo rezultat, ni več pomembno. Pokazala sva, kaj znava, in mislim, da je napredek očiten,” je bil po zmagi, drugem in (odpisanem) desetem mestu vzhičen Rok Verderber. S flokistom Matejem Planinšičem sta v skupnem seštevku zbrala enako število točk kot vodilna Italijana Ferrari in Calabro in le eno manj njunih rojakov Marie Vittorie Marchesini in Bruna Feste na tretjem in Nemcev Daniela Gottlicha in Linusa Klasena na četrtem mestu. Drugi slovenski par, Toni Rebec (JK Olimpic) in Andrej Fras (JK Izola), je po uvodnih treh preizkušnjah na 50. mestu.

V ženski konkurenci vodita Nemki Luise Wansen in Helena Wansen (3 točke) pred francoskima navezama Amar-Riou (6 točk) in Mariani-Blacher (6 točk). Organizatorji za enajst mešanih posadk (moško-ženski tandem bo v olimpijski program vključen po igrah v Tokiu), trenutno še ne vodijo ločene rezultatske evidence. Kvalifikacijska serija se bo za 65 sodelujočih dvosedov nadaljevala danes z dvema predvidenima plovoma za moške in tremi za ženske.


Najbolj brano