Sprehajalna pot od mlina do mlina

Ob Rižani in njenih mlinščicah bodo uredili tematsko sprehajalno pot Od mlina do mlina, v okviru nje pa štiri točke miru. Gre za aktivnosti v sklopu projekta MiR - Morje in reka, mlinščice in Rižana, s katerim želijo ovrednotiti reko, njeno okolico in druge vodne vire na območju Dekanov, tudi nekatera povsem degradirana območja ob reki.

Snovalci projekta si bodo  prizadevali, da bi načrtovano sprehajalno in učno pot v prihodnje lahko podaljšali ob vsej reki, od izvira 
do izliva.

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Snovalci projekta si bodo prizadevali, da bi načrtovano sprehajalno in učno pot v prihodnje lahko podaljšali ob vsej reki, od izvira do izliva.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

RIŽANA > Medtem ko starejši prebivalci ob Rižani pomnijo, kako so se hodili kopat v reko, pa se danes mladi in stari sicer kdaj vržejo vanjo pri gostišču Turk, sicer pa jih v poletnih mesecih bolj privlači morje. Domačini opozarjajo na to, da je okolica reke zanemarjena. Zato so se snovalci projekta MiR odločili ponovno ovrednotiti reko Rižano in jo na novo obuditi.

Za začetek so se že pred dobrim mesecem zbrali na čistilni akciji, v kateri je sodelovalo približno 30 ljudi in na kateri so, kljub temu da je bila okolica očiščena ob dnevu voda marca letos, nabrali za osem velikih vreč odpadkov. Največ med njimi je bilo plastenk in pločevink, ki jih tja odvržejo kar iz mimovozečih se avtomobilov. “Všeč mi je bilo, da so se na akcijo odzvali domačini in predstavniki društev, ki tudi sicer čistijo ob reki,” pravi Vesna Mikolič, vodja projekta iz Znanstveno raziskovalnega središča Koper.

Zdaj se bodo lotili urejanja tematske sprehajalne poti, ki bo zaživela jeseni in bo vodila od enega mlina do drugega. Na njej bodo postavili štiri točke miru, kjer bodo očistili dostop do vode ter postavili klopce in table z informacijami o reki. Sprehajalna pot bo po besedah vodje projekta namenjena raznoliki ciljni publiki, od domačinov do turistov, od šolarjev do upokojencev, podjetnikom in ljubiteljem sonaravnega bivanja. Hkrati bi te lokacije lahko zaživele kot prireditveni prostori, še pravi Mikoličeva.

Na nedavni predstavitvi projekta v Dekanih so udeleženci, organizatorji in posamezniki pričeli tudi s podpisovanjem listine za spoštljiv in odgovoren odnos do reke Rižane in drugih slovenskih voda. Listino je do zdaj podpisalo prek 30 organizacij in več kot 50 posameznikov. Snovalci projekta si bodo v okviru projekta MiR prizadevali, da bi načrtovano sprehajalno in učno pot v prihodnje lahko podaljšali ob vsej reki, od izvira do izliva.


Najbolj brano