Koprski plaži pokata po šivih

Koprska mestna plaža Mokra mačka in kopališče v Žusterni sta - tako kot vsako poletje - že nabito polni. Medtem ko lahko kopalci uživajo v prijetni temperaturi morja, se odgovorni na obeh kopališčih trudijo zagotoviti vse potrebno za še nekoliko bolj lagodno preživljanje poletja.

Na betonski plaži v Žusterni je letos mogoče najeti ležalnik in 
sončnik.  Foto: Armin Sejarić
Na betonski plaži v Žusterni je letos mogoče najeti ležalnik in sončnik.  Foto: Armin Sejarić

KOPER > Če so obiskovalci plaže v Žusterni v preteklih letih morda pogrešali možnost izposoje ležalnikov in senčnikov, teh skrbi nimajo več. Koprski javni zavod za šport, ki je upravljalec kopališča v Žusterni, je prek javnega razpisa v najem oddal 250 kvadratnih metrov površin, ki sta jih brata Niki in Roki Pečar iz Izole izkoristila za to. Za celodnevni najem kompleta, ki zajema dva ležalnika in en senčnik, morajo najemniki odšteti 15 evrov. “Delamo od 7. do 19. ure. Načeloma gre za komplet dveh ležalnikov in enega senčnika, so pa na voljo tudi druge možnosti,” pravi Roki Pečar in dodaja, da se začetek kopalne sezone že pozna: “Začeli smo že prejšnji konec tedna. Ležalniki in senčniki so tukaj novost, zato je verjetno precej takih, ki niti ne vedo za možnost izposoje. Kljub temu je povpraševanje iz dneva v dan večje.” Po drugi strani pa lahko pridobitev tudi koga zmoti, predvsem domačine, ki pridejo na plažo le za krajši čas in nimajo več toliko prostora, da bi razgrnili brisačo.

Duško Madžarović, v.d. direktorja koprskega zavoda za šport, poudarja, da je uvedba senčnikov in ležalnikov v Žusterni dobrodošla pridobitev: “Dodatna ponudba zagotovo pomeni korak naprej. Napihljiva igrala so bila že lani, tudi letos so na vodi. Tisto, kar je bilo nujno sanirati, smo sanirali.” Tudi letos se lahko kopalci zabavajo v parku vodnih športov Active Koper. Za varnost skrbijo štirje reševalci (dva na kopališču, dva na bazenu). Ti bodo v Žusterni prisotni od 8. do 20. ure.

2,5 - 4

evre stane vstop na bazen v Žusterni

Uporaba prh in sanitarij je brezplačna, medtem ko bazen ostaja plačljiv. 2,50 evra stane otroška vstopnica, tri evre dijaška, študentska in upokojenska, medtem ko morajo odrasli odšteti še evro več. “Spremenili smo samo čas delovanja bazena. Še lani je bil odprt do 16. ure, od letos dalje bo do 18. ure,” še pove direktor zavoda Madžarović. Izpostaviti velja tudi makadamsko parkirišče ob kopališču, ki je od lanskega poletja naprej plačljivo. Obiskovalci morajo za eno uro odšteti pol evra, za celoten dan pa dva.

Na Mokri mački predvsem obnovitvena dela

Kopalci na koprski mestni plaži Mokra mačka so z lanskimi novostmi zadovoljni, a kljub temu vodja kopališča Marko Štrkalj iz Marjetice poudarja, da bodo v juliju poskrbeli še za kakšno: “Nove sanitarije, ki smo jih zgradili lani, so zagotovo največja pridobitev. Poleg tega sta zelo pomembni reševalna postaja in nova pot, saj je dostop v primeru nesreč lažji. Ostala vzdrževalna in sanacijska dela so potekala tako kot vsako leto.” Na Mokri mački že deveto leto visi tudi modra zastava, ki simbolizira čisto morje, vzdrževanost in urejenost okolja. “Dodatna ponudba, ki smo jo uvedli lani, zajema 50 ležalnikov in nekaj senčnikov, ki pa so plačljivi. Sicer pa so tuši, sanitarije in pitniki za vodo brezplačni. Trije reševalci so prisotni od 9. do 19. ure, ko je kopališče tudi uradno odprto. Tudi sicer je po eden na voljo uro pred odprtjem in dve uri po uradnem zaprtju kopališča. Sicer pa vrat kopališča ne zaklepamo, saj mora biti dostop do morja vselej omogočen,” še pove Štrkalj.

Tako kot parkirišče ob plaži v Žusterni, je tudi parkrišče ob koprski mestni plaži plačljivo. Od prvega maja do 30. septembra velja na Ukmarjevem trgu poletni urnik. In sicer je parkirišče plačljivo od 6. do 19. ure. Od prvega oktobra do 30. aprila pa je parkirišče že od 15. ure brezplačno. Sicer pa morajo obiskovalci za prvo uro parkiranja na Ukmarjevem trgu odšteti pol evra, za vsako naslednjo pa en evro.


Najbolj brano