Slovenci v boj za edino vstopnico

Z današnjo tekmo (ob 20.30) s Čilom se za slovensko moško odbojkarsko reprezentanco, v kateri igrajo trije Primorci, začenjajo kvalifikacije za vstop v elitno svetovno ligo narodov. V ljubljanski Areni Stožice bo tekmovalo šest reprezentanc, med izbrance pa se bo uvrstil le zmagovalec.

 Kapetan Slovenije Tine Urnaut (levo) v družbi  kapetanov reprezentanc Belorusije, Turčije, Čila, Egipta in Kube, ki začenjajo 
kvalifikacije za vstop v elitno svetovno ligo narodov.  Foto: Aleš Oblak
Kapetan Slovenije Tine Urnaut (levo) v družbi kapetanov reprezentanc Belorusije, Turčije, Čila, Egipta in Kube, ki začenjajo kvalifikacije za vstop v elitno svetovno ligo narodov.  Foto: Aleš Oblak

LJUBLJANA > Ljubljana bo vse do nedeljskega večera gostila FIVB Volleyball challenger - kvalifikacije za uvrstitev v ligo narodov. Slovenski odbojkarji se bodo v Areni Stožice za zmago in s tem za odhod med elito potegovali v konkurenci Čila, Turčije, Kube, Egipta in Belorusije.

Slovenija bo igrala v skupini A, skupaj s Čilom in Turčijo. V skupini B so tekmeci Egipt kot najboljša reprezentanca Afrike, Belorusija kot druga najuspešnejša ekipa iz evropske zlate lige in Kuba, ki je bila tretja na panameriškem pokalu - za velesilama Argentino in Brazilijo kot stalnima članicama lige narodov in pred tem prve skupine svetovne lige.

Razpored tekem

Razpored tekem kvalifikacijskega turnirja v Stožicah, danes - Egipt : Belorusija (17.30), Slovenija : Čile (20.30); jutri - Kuba : Belorusija (17.30), Turčija : Čile (20.30); v petek - Egipt : Kuba (17.30), Slovenija : Turčija (20.30); sobota - polfinala (17.30 in 20.30); za 3. mesto (17.30), za 1. mesto (20.30).

Slovenci so po maratonskih pripravah konec tedna na Ravnah na Koroškem uspešno opravili javno generalko z Egiptom in ga premagali s 3:0. Med Primorci je skoraj ves čas igral kanalski libero Jani Kovačič. Novogoriški organizator Dejan Vinčić in izolski napadalec Mitja Gasparini sta priložnost dobila v drugem delu obračuna, ki pa ni povedal veliko, saj sta obe reprezentanci veliko menjali in preverili vse svoje moči ter rezervne taktične različice.

Današnji tekmec je Čile

Slovence že na začetku, drevi ob 20.30, čaka kakovosten tekmec. Reprezentanca Čila je namreč tretja reprezentanca Južne Amerike, kjer je odbojka na visoki ravni povsod - ne le v Braziliji in Argentini. Vstopnice za to tekmo so še na voljo na prodajnih mestih Petrola in Eventima.

Od Slovencev nekoliko nižji Čilenci gojijo hitro odbojko z izjemno močnim servisom, krasijo pa jih tudi zelo dobre atletske sposobnosti.

Kljub temu Slovenci od vloge favorita ne smejo bežati - nenazadnje so bili lani 12. na svetovnem prvenstvu, kamor se Čile še ni uvrstil. Tudi izkušnje iz težkih tekem gredo v korist Slovencev, ki so bili leta 2015 evropski podprvaki in dve leti kasneje zmagovalci druge skupine svetovne lige. Tudi v tem tekmovanju Čilencev na takšni ravni še ni bilo. Ogromna je tudi razlika v izkušnjah na področju klubske odbojke. Čilenci so resda svoje odbojkarsko znane izpopolnjevali na ameriških univerzah, vendar pa vsi igrajo v ne ravno prestižnem domačem prvenstvu.

Pri nosilcih slovenske igre je položaj povsem drugačen. Imamo pet članov italijanskih klubov, liga naših zahodnih sosedov pa je najboljša na svetu. Klemen Čebulj je član zmagovalca evropskega pokala CEV Trentina. Tonček Štern in Žiga Štern igrata v Latini, Jan Kozamernik v Milanu, Kanalec Jani Kovačič pa v Ravenni. Italijanskemu seznamu velja dodati še štiri nekdanje odbojkarje italijanskih klubov - kapetana Tineta Urnauta (Šanghaj), Izolana Mitjo Gasparinija (Toyoda, Japonska), Alena Pajenka (Radom, Poljska) in Alena Šketa (Halkbank, Turčija). V poljskem Radomu je kapetan Novogoričan Dejan Vinčić, Greogor Ropret pa je član francoskega Nantesa.

Naj dodamo, da so tudi igralci v poljski, turški in francoski ligi dobili izjemno kakovostno kilometrino. Poljaki so svetovni prvaki, Turški Halkbank je bil letos deveti v ligi prvakov, Francija pa je sedma odbojkarska država na svetu.

Težko nadaljevanje

Po prostem četrtku bodo s Slovenijo igrali zmagovalci letošnje zlate evropske lige, Turki, ki so tudi spoštovanja vreden tekmec, vendar pa mora biti cilj slovenske reprezentance premagati oba tekmeca v skupini in se uvrstiti v polfinale.

Nato bo treba po vstopnico v ligo narodov iti do konca. Ugled naše reprezentance to pač zahteva. Slovenci so namreč na lanskem svetovnem prvenstvu vendarle zasedli 12. mesto, na to tekmovanje najboljših 24 reprezentanc sveta pa se Turki niso uvrstili.

Slovenci se bodo v Stožicah predstavili s prekaljenimi nosilci igre z lanskega SP. Novinec je pravzaprav le selektor Alberto Giuliani, ki pa se je že dokazal kot trener turškega Halkbanka v ligi prvakov in kot selektor slovaške reprezentance.

Pred tekmovanjem je povedal: “V dobrih razmerah smo veliko delali, v primerjavi s konkurenco pa nam manjka težkih tekem. Vse ekipe so kakovostne, najbolj nevarni pa bodo Turki. Upam, da bo naša forma rasla iz tekme v tekmo. Nekaj igralcev še ni v najvišji formi. To velja predvsem za izkušena Dejana Vinčića in Mitjo Gasparinija, ki sta se pripravam pridružila kasneje.”

Glede ekip v skupini B velja poudariti, da so po ratingu za nami. Kuba je SP končala na 18., Egipt pa na 20. mestu. Belorusov na svetovnem prvenstvu ni bilo.

Popravni izpit

S tokratnim kvalifikacijskim turnirjem za ligo narodov in njegovo dodelitvijo Sloveniji je svetovna odbojkarska zveza FIVB po upravičenih pritožbah slovenske zveze le začela popravljati krivico, ki jo je storila pred dvema letoma. Takrat se je Slovenija še pod vodstvom Slobodana Kovača z zmago v drugi skupini uvrstila v prvo skupino svetovne lige, a je FIVB tedaj (ob slabih rezultatih nekaterih velikih reprezentanc) pokleknila pod pritiski bogatih in z razpustitvijo starega tekmovanja ter z uvedbo novega (liga narodov kot zaprt krog povabljenih velikih in bogatih) preprečila Sloveniji že priborjeno napredovanje v prvo skupino svetovne lige - torej v krog elite tega športa. Sedaj bo morala - ne po svoji krivdi - popravni izpit narediti še slovenska reprezentanca.


Najbolj brano