Nasmejijo in izprašujejo

Na postojnski poletni festival se po lanskem premoru vrača Festival amaterske kulture FAK, s katerim glavni organizator, Kulturno društvo Harlekin, zapolnjuje vrzel na gledališkem področju. V štirih festivalskih dneh bodo sedem kakovostnih gledaliških predstav uprizorile skupine iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine ter Severne Makedonije.

Na festivalu FAK (na fotografiji utrinek z zadnjega festivala) bo ogled vseh predstav brezplačen.  Foto: Valter Leban
Na festivalu FAK (na fotografiji utrinek z zadnjega festivala) bo ogled vseh predstav brezplačen.  Foto: Valter Leban

POSTOJNA > “Glavni namen festivala FAK je popestriti poletno kulturno dogajanje tudi z gledališkimi predstavami. Prevladujejo komedije, ob katerih se obiskovalci lahko sprostijo in nasmejijo, a njihova raven je daleč nad klasično lahkotnostjo in cenenostjo. Pomemben del festivala je tudi druženje vseh sodelujočih,” pravi direktor festivala in predstavnik Kulturnega društva Harlekin Mitja Kranjc. K sodelovanju so povabili gledališke skupine s področja nekdanje skupne države, s katerimi je Teater Harlekin spletel vezi že v preteklosti. S tem v društvu potrjujejo, da gledališče povezuje, hkrati pa niti jezikovne ovire niso prevelike.

Na festival se je prijavilo kar 48 predstav, kar kaže, da se je dobro prijel tudi med gledališčniki. Selektorja, dramska igralca Alenka Tetičkovič in Dario Varga, sta jih izbrala sedem.

Selekcija je kakovostna, a tudi finančna

“Odziv je bil res izreden in žal nam je, ker moramo ob prvem kriteriju za selekcijo, ki je seveda kakovost, gledati tudi na število sodelujočih, saj jim sami pokrijemo stroške bivanja in prehrane. Ti pa glede na pravila za dodelitev občinskih 'sofinancerskih' sredstev na razpisu ne sodijo med upravičene stroške,” pravi Kranjc, ki obžaluje, da si zaradi proračunskih omejitev nekaterih sicer dobrih predstav ne morejo privoščiti zaradi večjega ansambla. Tudi posebnega posluha sponzorjev, razen izjem, namreč ni. Prav pomanjkanje denarja pa jim preprečuje, da bi festival nadgradili z gostovanji oziroma izmenjavami tudi med letom.

Performans, otroška predstava in komedije

Festival bodo svečano odprli jutri ob 20.30 v atriju Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU, ob 21. uri pa bo sledil performans severnomakedonske gledališke skupine I am actor human. Ta se skozi igro treh igralcev, “ki nas s svojo surovostjo in pripovedovanjem pripeljejo do prave človeške intimnosti”, posveča vprašanju iskanja sebe in pravega bistva. V petek ob 20. uri bo v atriju na ogled komedija Varna hiša za moške Igralskega društva amaterske skupine (IDAS) Neblo, ob 22. uri pa bo amatersko dramsko gledališče iz Teslića na Titovem trgu odigralo pred skoraj 150 leti napisano komedijo Narodni poslanik Branislava Nušića, ki je aktualna še danes.

V soboto ob 17. uri si bodo najmlajši lahko v atriju ogledali otroško predstavo o zdravem prehranjevanju Vitamini zdravi fini amaterskega gledališča iz Šida, ki ji bo sledila otroška delavnica. Ob 20. uri bo v gostilni Ob kaminu sledila monokomedija Roberta MarcaŠtorje iz Kurje riti o komičnih zgodbah iz zahodnega dela Slovenije, ob 22. uri pa v atriju komedija v dalmatinskem narečju gledališča iz Sinja Adio pameti. V nedeljo ob 20. uri bo festival sklenila komedija DIS teatra iz Banja Luke Šta je zapravo uradio Tom, ki ji bo sledil svečan zaključek s podelitvijo nagrad.

Teater Harlekin na festivalu ne bo sodeloval, razen če bi kateri od sodelujočih tik pred zdajci odpovedal in bo treba, kot pravi Kranjc, vskočiti, kar se ne bi zgodilo prvič. Sicer pa je za razmeroma maloštevilne člane društva že skrb za dobro izvedbo festivala dovolj velik zalogaj.

Kljub temu člani teatra, ki je vstopil v 15. leto delovanja, letno pa ustvari vsaj eno avtorsko predstavo, nastopajo predvsem z zadnjo predstavo Podalpska žrebca, hkrati pa nastaja že nova, ki obravnava tajkunstvo in jo bodo premiero uprizorili jeseni. Njihov žanr so predvsem družbeno angažirane komedije. V društvu si zelo želijo tudi pomladitve z novimi člani.


Najbolj brano