Dva meseca kulture in zabave

Že enajsti poletni festival Kulturni utrip poletja bo tudi letos poskrbel, da bo skoraj vsak poletni večer v središču Postojne prijetno in živahno, v širokem naboru dogodkov pa bo vsak lahko našel kaj po svojem okusu. V osmih tednih se bo zvrstilo več kot 50 dogodkov.

Na Dnevu Radia 94 je nastopil tudi Matic Marentič s V. Dimenzijo. Foto: arhiv Občine Postojna
Na Dnevu Radia 94 je nastopil tudi Matic Marentič s V. Dimenzijo. Foto: arhiv Občine Postojna

POSTOJNA > Uvod v letošnje poletno dogajanje, katerega glavna organizatorja sta Občina Postojna in organizacijska enota Kulturni dom Postojna Zavoda Znanja, je bil letni koncert Postojnske godbe 1808, pretekli konec tedna pa sta središče mesta napolnila sobotni koncert Mala Guča v Postojni, na katerem sta v organizaciji KD PIČ nastopili domača zasedba Pivo in čevapi in Orkestar Saše Krstića iz Srbije, in nedeljski Dan Radia 94 na predvečer 25. obletnice regionalnega radia z nastopi Lee Sirk, Nike Zorjan in domačih glasbenikov, zasedbe Vit@vox in Matica Marentiča s V. Dimenzijo. Sinoči pa so Vokalna skupina Goldinar in Vipavski tamburaši izvedli večer dalmatinske glasbe.

Na odru na glavnem mestnem trgu in na nekaterih drugih prizoriščih pa se bodo do 15. avgusta zvrstili še številni kulturni ustvarjalci, tako domači kot iz drugih delov Slovenije in tujine. “Tako kot vedno smo si prizadevali oblikovati program za vse generacije in vse okuse,” poudarja Miran Žitko z Občine Postojna. Srede bodo rezervirane za otroške predstave in delavnice, sicer pa bodo večeri v glavnem glasbeno obarvani.

50

dogodkov se bo zvrstilo v osmih tednih postojnskega kulturnega poletja

Nastopile bodo folklorne skupine, domače narodno-zabavne skupine, dalmatinska klapa, na sporedu bo več pop, jazz in rock koncertov, pa tudi koncert opernih arij, duetov in zborov, na katerem bosta med drugimi ponovno skupaj nastopila baritonist Jure Počkaj in vokalist skupine Ana Pupedan Simon Avsec.

Od znanih imen na postojnski poletni oder prihajajo Tanja Žagar, Prifarski muzikanti, Janez Dovč in skupina Jararaja, priznani saksofonist Jure Pukl, mednarodni trio Histrio, Jazz Punt Big Band ...

Novost so štirje ponedeljkovi jazz koncerti v sodelovanju z društvom Jazz hram in Kulturnim domom Postojna.

Glasbeno zahtevnejši pa bo lahko vsak večer od 7. do 13. julija v župnijski cerkvi ali dvorani Glasbene šole Postojna prisluhnili tudi koncertom klasične kitare mednarodno uveljavljenih izvajalcev v okviru 8. Mednarodnega festivala kitare, ki ga v sodelovanju z občino prirejata Glasbena šola Postojna in Društvo Kitarza.

Jutri bo projekcija filma Dediščina furmanstva, gledališče pa bo od tega četrtka do nedelje zastopano v okviru še enega festivala v festivalu - Festivala amaterske kulture v organizaciji Kulturnega društva Harlekin iz Postojne.

Druga polovica avgusta pa bo v mestu že tradicionalno v znamenju festivala Zmaj 'ma mlade.

S še dvema koncertoma klasične glasbe pa bo julija in avgusta postregel tudi 21. Mednarodni glasbeni festival mladih, ki ga prireja Turistično društvo Postojna.


Najbolj brano