“Darilo” za vaški praznik: razbita stekla

Konec tedna so neznani vandali razbili vsa stekla na mrliški vežici nad Vrhpoljami. Razdejanje so si ogledali tudi policisti. Domačini pa ugotavljajo, da je vandalizma na vrhpoljskem pokopališču, ki je precej odmaknjeno od vasi, po vzpostavitvi zelene meje vse več.

Domačini so z lastnim denarjem in delom zgradili mrliško vežico in 
čajno kuhinjo ob njej, obnovili zid okoli pokopališča, vse lepo 
vzdrževali, nato pa so jim objestneži prav na vaški praznik   razbili 
vse šipe.
Domačini so z lastnim denarjem in delom zgradili mrliško vežico in čajno kuhinjo ob njej, obnovili zid okoli pokopališča, vse lepo vzdrževali, nato pa so jim objestneži prav na vaški praznik razbili vse šipe.  

VRHPOLJE > Mrliško vežico na vrhpoljskem pokopališču so domačini zgradili pred dvema desetletjema, kasneje so ji prizidali še čajno kuhinjo in lepo obnovili zid okrog pokopališča. Skrbno urejena stavba ob cerkvi sv. Tomaža na hribu nad Vrhpoljami pa je v zadnjih letih vse pogosteje tarča vandalov. Nazadnje se je to zgodilo konec tedna: “V soboto smo imeli vaški praznik, Vrhpoljado, a ga je skalilo sporočilo naše krajanke, ki je ob obisku pokopališča videla, da so na mrliški vežici razbita vsa stekla,” je povedala predsednica Krajevne skupnosti Vrhpolje Dalija Čeranič.

Kot ugotavljajo domačini, se je vandalsko dejanje verjetno zgodilo v noči s petka na soboto, saj je bila v petek mrliška vežica še s celimi šipami na oknih in vratih. Na koprski policijski upravi so nam včeraj potrdili, da so v soboto zvečer dobili prijavo in da primer obravnavajo kot poškodovanje tuje stvari.

Vandali se ne ustavijo niti pri grobovih

A razbite šipe žal niso prvi vandalizem na vrhpoljski vežici in tamkajšnjem pokopališču, ki ga že dolgo složno uporabljajo prebivalci treh vasi - Vrhpolj s slovenske strani meje ter Gročane in Peska v Italiji. “Pred kratkim so vandali s streh pobrali vse bakrene žlebove in obrobe. Pokradli so tudi več vaz in drugih predmetov z grobov, odnesli so tudi zašito okrog cerkve, s katero smo ostanke cerkve sv. Tomaža poskušali zavarovati pred nadaljnjimi krajami in uničenjem,” našteva Čeraničeva.

Dogaja se tudi, da si motorizirani obiskovalci samovoljno postrežejo s pokopališko vodo za pranje avtomobila.

Če bi bil Zeleni center živ ...

Marsikaj tega domačini opazijo z zamudo, saj leži pokopališče nekaj sto metrov nad vasjo, do tja pa vodi več cest - poleg glavne iz Vrhpolj tudi cesta z mejnega prehoda Lipica čez hrib Kokoš. Dokler je bila v bližini pokopališča aktivna mejna stražnica nekdanje JLA, je bilo pokopališče varno, od kar je stavba, v kateri so kasneje neuspešno poskusili vzpostaviti Zeleni center, prazna, pa je območje pogosto tarča vandalov in čudnih obiskovalcev. Tudi stavbe Zelenega centra.

Stavbe Zelenega centra so sicer v lasti ministrstva za obrambo, domačini pa si želijo, da bi dobile primerno vsebino ali najemnika, saj bi bila s tem varnejša tudi pokopališče in mrliška vežica. A ker do tja ni javnega vodovoda (pokopališče ima deževnico iz stare vojaške cisterne), si tega še ne obetajo prav kmalu.


Najbolj brano