Srebrnič nima prvoligaškega ultimata

Nogometaši Kopra se počasi vračajo na pota stare slave. Kozlički, ki so bili pred dvema letoma na dnu slovenskega nogometa, se bodo v prihajajoči sezoni borili za preboj v elito. Vodstvo si želi nastopov v prvi ligi že čez leto dni, ko bodo rumeni uradno praznovali 100. obletnico kluba.

Vratar Igor Nenezić se je po kratki epizodi v Izoli (fotografija v izolskem dresu je z zadnjega istrskega 
derbija) znova vrnil v koprske vrste. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Vratar Igor Nenezić se je po kratki epizodi v Izoli (fotografija v izolskem dresu je z zadnjega istrskega derbija) znova vrnil v koprske vrste. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Tudi letos bo v drugi nogometni ligi igralo pet primorskih klubov. Zagotovo bodo ljubitelji nogometa v Sloveniji še najbolj zastrigli z ušesi ob rezultatih Gorice in Kopra, nekdaj dveh stabilnih prvoligašev in slovenskih prvakov. Časi, ko sta oba kluba osvajala lovorike v slovenskem nogometnem prostoru, so mimo. Novogoričani so v drugo SNL izpadli pred mesecem dni, tja se je po lanskem sprehodu skozi tretjeligaški zahod in kvalifikacije prebil Koper.

S Srebrničem naskok na prvo ligo

“Ultimata nimam postavljenega. Tudi sam sem prišel v Koper z namenom, da ta klub popeljem v prvo ligo. Tukaj nisem zato, da bi treniral tretjeligaša. Gre za odličen klub, ki ima najboljše razmere za delo v Sloveniji,” pravi Miran Srebrnič, sicer nekdanji trener Gorice, ki se je v Koper preselil pred meseci. Takrat je nasledil hrvaškega trenerja Damirja Milinovića. “Vsaka liga ima svoje posebnosti. V prejšnji sezoni sem si ogledal precej drugoligaških tekem. Dejstvo je, da gre za kakovostno tekmovanje. Tekme so zahtevne. Ob tem precej igrišč ni idealno pripravljenih, kar delo še toliko bolj otežuje,” je o zahtevnosti tekmovanja, skozi katerega si želijo kozlički ekspresnega napredovanja med elito, spregovoril Srebrnič.

Danes pride Dare Vršič?

Ni skrivnost, da bi v Kopru radi videli nekatere svoje nekdanje nogometaše, vendar pa je pri večini imen ostalo le pri željah. Med njimi je tudi izkušeni vezist Dare Vršič (kmalu bo star 35 let), ki mu je potekla pogodba v Mariboru, po težji poškodbi ga je na nogometno sceno znova izstrelil Koper, kjer je odigral drugo polovico sezone 2009/10 in Kopru z devetimi zadetki krepko pomagal do edinega državnega naslova. Če se bosta klub in nogometaš uskladila glede financ, potem ni velikega dvoma, da bo kmalu, morda že danes, spet oblekel koprski dres. RM

Cilji novega (starega) vodstva, ki mu vnovič poveljuje predsednik Ante Guberac, so jasni. “Koper mora igrati v prvi ligi. To je edini cilj, ki smo si ga postavili pred začetkom nove sezone,” je odločen Guberac. Pred začetkom drugoligaškega tekmovanja (začne se 28. julija) bodo opravili še nekaj kadrovskih sprememb. “Že v spomladanskem delu minule sezone smo dokazali, da imamo ekipo, ki se lahko kosa z drugoligaši. Nenazadnje smo odigrali nekaj pripravljalnih tekem in te drugoligaše premagovali. Jasno je, da, če si želimo biti še bolj prepričani v svojo kakovost, moramo poskrbeti za okrepitve. Nekaj jih je že,” še dodaja predsednik.

Odgovorni so v zadnjem obdobju poskrbeli za nekaj prihodov. V klub se (ponovno) vrača vratar Igor Nenezić, ki je lansko sezono končal v Izoli. Prav tako je povratnik 30-letni bosansko-hercegovski vezist Goran Galešić. Novinec je tudi 22-letni Žan Žužek, ki se je v Koper preselil iz Domžal. A prihodov bo do konca prestopnega roka še nekaj.

Ivica Guberac

kapetan FC Koper

“V drugi ligi bodo imele veliko vlogo izkušnje. Tekmo bo morda odločil en sam zadetek.”

Pomembna vloga izkušenim

Pomembno vlogo pri lovu na prvo ligo bodo zagotovo imeli izkušeni nogometaši. Eden izmed glavnih adutov trenerja Srebrniča je nedvomno kapetan Ivica Guberac. “V drugi ligi bodo imele veliko vlogo izkušnje. Tekmo bo morda odločil en sam zadetek. To ni tretja liga, kjer zmaguješ s štirimi, petimi zadetki razlike. Ekipa bo izkušena, a merilo bo zelenica. Izkušnje ne pomagajo, če na igrišču ne pokažeš, da si boljši,” poudarja koprski kapetan in dodaja: “V klubu smo ponosni na svoje Tifoze. V novi sezoni si jih želimo na tribunah še več. Upam, da nas bodo podpirali tako kot doslej.”


Najbolj brano