Dobrodelni rock povezuje Šentviško planoto

Tridnevno rajanje, kakovostna glasba, bogata spremljevalna ponudba, vrhunska organizacija, prostovoljno delo in dobrodelnost ostajajo zaščitni znak Gore Rocka, edinega tovrstnega festivala v Sloveniji, ki je tudi na svojo 15. obletnico v sončnem vremenu pritegnil približno 10.000 obiskovalcev.

Orleki so mladim sporočali, naj bodo ponosni na svojo domovino, vendar  ne na nacionalističen način.  Foto: Neva Blazetič
Orleki so mladim sporočali, naj bodo ponosni na svojo domovino, vendar ne na nacionalističen način.  Foto: Neva Blazetič

PRAPETNO BRDO > Letošnji festival Gora Rocka je od četrtka do sobote ponudil kar 21 glasbenih skupin. Prvi večer je kot darilo za 15. obletnico goste navdušila med slovensko mladino zelo priljubljena dunajska skupina Russkaja.

Slovanski melos zažiga

“Gre za potomce priseljencev iz vzhodno evropskih držav, ki ohranjajo nam priljubljeni slovanski melos. Izbrali smo jih zato, ker imajo na youtubeu veliko slovenskih ogledov,” pojasnjujejo organizatorji z Jernejem Kendo na čelu. Ruski turbo polka metal, ki se spogleduje s ska in popom skupaj s fanfarami, žgečka podplate, da je treba zaplesati. Žal ene največjih atrakcij, Magnifica z njegovim bendom, ki je gostoval tudi lani, ni bilo. Organizatorji uradnih izjav o vzroku ne dajejo, neuradno smo izvedeli, da je prišlo do pomote pri datumih nastopa. Magnifico bi vseeno rad prišel, toda člani njegovega benda so imeli nastope drugje. Razmišljali so celo o tem, da bi zaplet rešili z nočnim prihodom s helikopterjem, vendar se na koncu ni izšlo.

Domoljubnost, ne pa nacionalizem

So pa v petek navdušili Orleki, ki so na Gori Rocka nastopili prvič. Njihov pevec Vlado Poredoš je mladim s pesmijo položil na srce, naj bodo domoljubni, toda ne nacionalisti. “Mladim želim prenesti sporočilo o pomembnosti narodne zavesti, da obstanemo na naši zemlji. Igrali smo že po vsem svetu, vedno smo peli v slovenščini in kljub temu so poslušalci začutili naše sporočilo,” nam je povedal v pogovoru. Možakar ima pri svojih 61 letih energijo tridesetletnika. V petek so koncertni večer zaključili Pero Lovšin s Španskimi borci in Mi2, ki so vskočili namesto Magnifica. V soboto so v megazvedniškem stilu zaigrali Siddharta, pred njimi pa zvesti sopotniki Gore Rocka Tabu, Jackson in še bi lahko naštevali. Naj omenimo še ameriške rokerje Jason Cale Band, ki so jih v sklopu njihove turneje pritegnili s pomočjo ameriške ambasade, ki je s tem postala eden številnih sponzorjev dobrodelnega festivala.

Tri dni je potekala spletna dražba za majico kolesarja Primoža Rogliča, katere izkupiček bodo namenili Društvu za boj proti raku dojk v Posočju. Vsak dan so nastopajoči posadili drevo v rokerskem drevoredu, župani petih občin Tolmin, Kobarid, Bovec, Cerkno in Idrija pa so se za nekaj ur prelevili v natakarje.

Doslej zbrali že 140.000 evrov

Izkupiček festivala, ki postaja z izločanjem plastičnih materialov vse bolj ekološki, bodo namenili lokalni skupnosti, posameznikom in dobrodelnim ustanovam. V poldrugem desetletju so podarili že skoraj 140.000 evrov. Med drugim bodo tudi s pomočjo festivalskega denarja zgradili večnamensko dvorano pri šoli na Šentviški gori. Za dolgoletno donatorstvo sta se zahvalili predstavnici Botrstva Slovenije, ki sta poudarili, da Gora Rocka pomaga pri uresničevanju potencialov socialno ogrožene mladine. “Tu smo povezani, organizacijski ekipi ni para v Sloveniji,” pravijo domačini, med katerimi je vsako leto 250 prostovoljcev, ki z več kot 7000 urami brezplačnega dela poganjajo festival, za katerega živi vsa planota.


Najbolj brano