Lipicanci v Aidi

Že 67. Ljubljana Festival so nameravali slovesno odpreti v torek, a ga bodo zaradi slabe vremenske napovedi že dan prej - v ponedeljek ob 21.30. uri bodo na Kongresnem trgu pri uprizoritvi Verdijeve opere Aida sodelovali tudi lipicanci.

Ljubljanski  festival  bodo odprli   žrebci iz Lipice.
Ljubljanski festival bodo odprli žrebci iz Lipice.  

LIPICA, AIDA > Verdijeva Aida že vrsto let polni dvorane po svetu. Z večno ljubezensko tematiko, izrazno glasbo in veličastnimi prizori velja za eno najznamenitejših oper. Režiser Dražen Siriščević, sicer ravnatelj zagrebške Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskega, jo je priredil posebej za Kongresni trg. V uprizoritvi bodo pod taktirko glasbenega vodje maestra Iva Lipanovića poleg mednarodnih solistov nastopili Orkester Slovenske filharmonije, Zbor Opere SNG Maribor, Zbor in balet HNK Split ter izbrani statisti.

Nastopili bodo najboljši

Sodelovanje Festivala Ljubljana in Slovenske filharmonije so kronali s protokolarnim podpisom, saj je Orkester Slovenske filharmonije rezidenčni orkester letošnjega festivala. Zasedbo, ki jo sestavlja več kot 400 glasbenikov, bodo “v triumfalnem sprevodu še dodatno popestrili plemeniti lipicanci iz Kobilarne Lipica, kar bo edinstveno doživetje za vse navzoče”, sporočajo organizatorji.

Pojasnjujejo, da je koreografija v operi Aida pogosto mimohod: “Zato je veliko vaj posvečenih temu, da “lipicanci ostanejo mirni kljub glasnosti velikega orkestra in lučem, posebnost predstave pa je tudi, da bodo konji hodili v neposredni bližini gledalcev. Glede na to, da se je razvoj klasične dresure v antiki začel s šolanjem konj za vojaške namene, bodo v Aidi pustili tudi lipiški pečat s predstavitvijo nekaterih elementov klasične dresure.” Na otvoritvi festivala bodo nastopili “najboljši žrebci, ki so velikih nastopov vajeni”, trenira pa jih mednarodno priznani francoski trener Benjamin Aillaud.

Triumfalni sprevod

“Veselimo se izjemnega večera z lipicanci, obenem pa smo prepričani, da lahko nudi preplet glasbe, umetnosti in lepote belih konj tudi v prihodnje veliko izjemnih priložnosti za sodelovanje in ustvarjanje nepozabnih predstav. Tako ustvarjamo tudi nove priložnosti za promocijo lipicanca - ne le v Lipici in na konjeniških festivalih po vsej Evropi, ampak tudi med občinstvom, ki živi in diha za umetnost, ustvarjalnost in lepoto,” je pojasnila v.d. direktorja Holdinga Kobilarna Lipica Lorela Dobrinja.

Direktor in umetniški vodja 67. Ljubljana Festivala, Darko Brlek je poudaril, da Aida govori o vrnitvi Radamesa iz vojne, ki jo je dobil in v njej zasužnjil Aidinega očeta: “Radames se je vrnil na konju, v triumfalnem sprevodu. Sprejel ga je faraon in tam je seveda bila tudi Aida. Ko sem razmišljal, kako narediti predstavo čim večjo in čim zanimivejšo - glede na to, da bo na Kongresnem trgu - se mi je porodila ideja o čisto logični povezavi z lipicanci in Kobilarno Lipica. Stopil sem v stik z vodstvom kobilarne in naletel na izjemno razumevanje in zanimanje.”


Najbolj brano