Arhitekt je razumel, čemu služijo kelih, monštranca ...

V Vatikanskih muzejih so sinoči odprli razstavo Plečnik in sveto - Jože Plečnik, slovenski arhitekt in oblikovalec. Postavitev v središču Vatikanskih muzejev, v sobani na vhodu v vatikansko galerijo, združuje 33 izbranih predmetov liturgičnega posodja, ki ga je oblikoval Plečnik.

 Jože Plečnik je prvi kelih zasnoval in izdelal za brata, duhovnika Andreja.    Foto: Andrej Peunik/MGML
Jože Plečnik je prvi kelih zasnoval in izdelal za brata, duhovnika Andreja.  Foto: Andrej Peunik/MGML

Na odprtju bo zbrane nagovoril predsednik vlade Marjan Šarec, odprtja se bo udeležil tudi minister za kulturo Zoran Poznič.

Kot je ob razstavi zapisal poznavalec Plečnika Peter Krečič, je arhitekt po veliki predstavitvi v pariškem Centru Georges Pompidou leta 1986 postal veliko odkritje za Evropo in svet. Pred očmi svetovne javnosti se je razkril kot arhitekt, urbanist in oblikovalec velike umetniške moči in obsežnega ustvarjalnega opusa, ki so ga bile deležne predvsem prestolnice treh srednjeevropskih držav Dunaj, Praga in seveda njegova rodna Ljubljana - s prvimi javnimi arhitekturnimi deli in urbanističnimi ureditvami jo je začel spreminjati v sodobno nacionalno prestolnico.

Leta 1913 ga je brat duhovnik spodbudil, da je zanj zasnoval in izdelal prvi kelih, kar je po Krečičevih besedah pomenilo začetek popolne reforme v tradicionalnem razumevanju te tematike. Plečnik je uvedel sodobne, čiste geometrične oblike, okrašene s preprostim grafičnim okrasjem ter dragocenim in manj dragocenim kamenjem. Osredotočal se je na bistvo vloge posamezne posode v liturgiji: kelih je svečana posoda z vinom, ki se spreminja v Gospodovo kri, ciborij sveta posoda z mističnim kruhom, ki naj se varno nosi in čvrsto pokriva, monštranca prosojna posoda, katere funkcija je narediti sveti kruh viden na daleč. Toda v svojem opusu cerkvenih posod je naloge reševal vsakič na novo, z mislijo na naročnika, prostor, vernike, finančne zmogljivosti ... Njegov oblikovalski jezik je pogosto močno kiparsko občuten - prijem, ki se je ob načelnih geometričnih izhodiščih liturgičnega posodja izkazal za ključno presežno estetsko vrednost, potrebno za doživetje posebnega, izbranega, svetega, je zapisal Krečič.

Kot so sporočili iz Muzeja in galerij mesta Ljubljane (MGML), kjer so razstavo pripravili z veleposlaništvom Slovenije pri Svetem sedežu in s podporo ministrstva za kulturo, Nadškofije Ljubljana in Vatikanskih muzejev, je Plečnik prvi slovenski umetnik, ki bo predstavljen v Vatikanskih muzejih.  STA


Najbolj brano