Kjer iz špine teče izvrstna glasba

Drevi ob 20.30 se z nastopom Tea Collorija in Momenta Cigana nadaljuje letošnji koncertni niz Četrtkovih večerov pri špini v izolski Ljubljanski ulici, katerih oče in selektor, zanje kriv in zaslužen, je kantavtor in gostitelj Drago Mislej - Mef.

Teo Collori in Momento Cigano bodo drevi nastopili v Izoli.
Teo Collori in Momento Cigano bodo drevi nastopili v Izoli. 

IZOLA > Pred dvema tednoma se je letošnji cikel začel s koncertom skupine Same babe, se minuli četrtek nadaljeval z nenapovedanim presežkom idrijskega klarinetista in komponista Cveta Kobala ob klavirski spremljavi domačina Dejana Semoliča in se drevi nadaljuje z nastopom kitarista Tea Collorija in zasedbe Momento Cigano.

Teo Collori, ki ga danes vseslovensko poslušalstvo pozna kot izvrstnega, strastnega in čutnega kitarista, je z Momento Cigano posnel že dve plošči, zaznamovani z gipsy swingom, njegovo veliko glasbeno ljubeznijo. Prvencu Hot Club Piran, ki ga je v celoti kot avtor podpisal Collori, je letos spomladi sledila plošča Kamerato Muzikante, na katero pa so svoje skladbe prispevali prav vsi člani zasedbe - poleg portoroškega kitarista še ritem kitarist Metod Banko, violinist Matija Krečič, klarinetist Matej Kužel in basist Jan Gregorka. Glasba, ob kateri je poslušalec težko pri miru, je plod ustvarjalne tovarišije, ki jo povezuje tudi odličnost, saj gre za preverjene glasbene kalibre.

Kakor pravi Drago Mislej - Mef, resnici na ljubo, posebnega oglaševanja koncerti ne potrebujejo, saj je število obiskovalcev zaradi ne ravno razkošnega prizorišča omejeno na kakšnih 40 sedišč in še toliko stojišč. “Kar pomeni, da so bili lani vsi koncerti, čeprav so brez vstopnine, razprodani,” se nasmehne Mef. A obenem pritrdi ugotovitvi, da k vselej razveseljujočem obisku nemalo pripomore izvrsten izbor nastopajočih, ki vedno znova potrjuje bogastvo domače glasbene scene, pri čemer je človeku kar malce žal, da so obresti na bankah trenutno tako nizke.

In kako se vsako leto zgodi zbor? “Vsako leto se začne s prvim, s katerim se dogovoriš. Lani je bil prvi Primož Siter in potem so sledili taki, malo drugačni kantavtorji. Letos smo se najprej zmenili s Samimi babami in potem sem iskal podobne avtorske bende. Poseben pogoj je poznanstvo in prijateljstvo z njimi, saj le na ta pogon sploh lahko pridejo k nam,” pravi Mef, ki bo v prihodnjih tednih domala pred svojim pragom gostil pisano druščino: 4. julija prihajajo Swingatan(Peter Ugrin, Marko Čepak, Marko Mozetič, Zmago Štih in Nikola Matošič), 11. julija Bossa de novo, 18. julija Jure Lesar, 25. julija Počeni škafi, 1. avgusta Krkuča Kunekšon, 8. avgusta JG3O Jarc Gregorin trio in po premoru, za ribiški praznik, se koncertni četrtki vračajo 22. avgusta z Bakalino Veliko, 29. avgusta bo nastopil Buh, 5. septembra Jakob Kobal band in 12. septembra Bort Ross.

A tudi zamudniki bodo lahko ujeli delček utripa, saj so posnetki koncertov pri špini vsako nedeljo ob 20. uri na programu Radia Koper, začenši s to nedeljo, ko bodo odzvanjale Same babe.


Najbolj brano