Dokončna zelena luč za openski tramvaj

Vse kaže, da ni več ovir za izredno vzdrževanje proge openskega tramvaja in da bo ta po triletnem prisilnem mirovanju po nesreči leta 2016 čez nekaj mesecev lahko ponovno vozil potnike na relaciji Trst-Opčine.

Openski tramvaj bi lahko čez nekaj mesecev začel znova prevažati 
potnike na relaciji Trst-Opčine. Foto: Andraž Gombač
Openski tramvaj bi lahko čez nekaj mesecev začel znova prevažati potnike na relaciji Trst-Opčine. Foto: Andraž Gombač

TRST, OPČINE > Upanje vliva vest, ki jo je včeraj objavil tiskovni urad Občine Trst. Urad italijanskega ministrstva za transport Ustif je namreč izdal dokončno tehnično dovoljenje, da se lahko izvede izvršni načrt za izredno vzdrževanje proge openskega tramvaja, ki bo omogočil, da bo tramvaj zopet vozil na progi Trst-Opčine.

Na Občini Trst je včeraj spričo te novosti potekal pomemben operativni tehnični sestanek s predstavniki Občine, Dežele Furlanije Julijske krajine in družbe Mercitalia.

V zelo kratkem času, točneje do konca julija, bo družba Mercitalia vsled zadnjih odločitev urada Ustif lahko predstavila Občini dokončni izvršni načrt, nato bo takoj stekel birokratski postopek za dodelitev del.

Dogodek sta pozdravila tako tržaški župan Roberto Dipiazza kot odbornica za javna dela Elisa Lodi. Po njunih besedah je bilo to zadnje dovoljenje, na katerega so čakali, da lahko steče operativna faza za ponovni zagon tramvajske proge, to pa bo omogočilo začetek vzdrževalnih del.

Po nesreči, ki se je zgodila avgusta 2016, openski tramvaj miruje, obnova proge je bila že večkrat napovedana, a se je vsakič nekje zataknilo, tako da so mnogi občani že obupali nad tem, da bi se v prihodnosti še kdaj peljali s tramvajem.


Najbolj brano