Zbirajo, učijo in promovirajo

Filatelistično društvo Idrija je počastilo 250. obletnico najstarejše ohranjene gledališke stavbe na Slovenskem. Do konca tedna bo v spodnji galeriji magazina na ogled velika pregledna razstava ob 70. obletnici društva.

Oliver Svit z bratom Oskarjem pred svojo filatelistično zbirko o 
letalstvu na razstavi društva ob njegovi 70. obletnici. Foto: Saša Dragoš
Oliver Svit z bratom Oskarjem pred svojo filatelistično zbirko o letalstvu na razstavi društva ob njegovi 70. obletnici. Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Filatelistično društvo, ki se ponaša z osupljivimi zasebnimi zbirkami, že desetletja z obeležji promovira idrijsko in cerkljansko dediščino. Avgusta leta 1949 je bilo oblikovano le dobra dva tedna za slovensko zvezo filatelistov. Sočasno z otvoritvijo pregledne razstave ob 70. obletnici so minuli teden izdali obeležja festivalu čipk in najstarejši gledališki stavbi na Slovenskem.

Obeležili so vse ključne dogodke in osebnosti

Obeležja pomenijo razglednico, priložnostni žig in osebno poštno znamko, vse skupaj pa združijo na “maximum karto”. K oblikovanju vedno povabijo domače ustvarjalce in poskrbijo za umetniško dovršenost obeležij.

Nace Jereb

predsednik Filatelističnega društva Idrija

“Ker nas je ostalo samo še 22, si želimo pritegniti medse mlade in jih usposobiti za nadaljevanje našega dela.”

Omenjena so 123. in 124. obeležja po vrsti. S podobnimi so v minulih desetletjih pospremili vse ključne zgodovinske dogodke, osebnosti in posebnosti na Idrijskem in Cerkljanskem. Spodbudili so izdajo množice poštnih znamk in vse skupaj promovirali na javnih predstavitvah in v svojem glasilu Filatelist. Na njihov predlog so bili iz pozabe obujeni številni pomembni Idrijčani.

Vsa obeležja so na ogled na veliki pregledni jubilejni razstavi v spodnji galeriji magazina do 30. junija. Sočasno člani na 52 panojih razstavljajo svoje, vsebinsko zaokrožene in zgovorne zbirke. Poučujejo o domala vseh državah sveta in ničkoliko zaokroženih tematikah.

Pritegniti želijo predvsem mlajše

“Razstavljam svojo zbirko o prometu oziroma o letalstvu. Z zbiranjem oziroma s filatelijo se ukvarjam pet let. Pritegnil me je stric,” je na svojo zbirko upravičeno ponosen 13-letni Oliver Svit Cigale. Njegov mlajši brat Oskar Cigale že stopa po njegovih stopinjah in osvaja znanja, ki jih zahteva filatelija. “To sta naša najmlajša člana. Žal med mladimi ni zanimanja za našo dejavnost. Ker nas je ostalo samo še 22, si jih želimo pritegniti medse in usposobiti za nadaljevanje našega dela,” je dodal predsednik društva Nace Jereb in za jesen napovedal izid zbornika.


Najbolj brano