Sonce, morje in knjige

Obiskovalci plaž v slovenski Istri bodo tudi letos imeli možnost, da si na sedmih lokacijah izposojajo knjige. Projekt treh istrskih mestnih knjižnic, ki bo letos potekal četrtič, pomeni dodano vrednost za turistično ponudbo in žanje pohvale.

Knjižnico na plaži so obiskovalci istrskih plaž vzeli za svojo.  Foto: Alenka Penjak
Knjižnico na plaži so obiskovalci istrskih plaž vzeli za svojo.  Foto: Alenka Penjak

KOPER > Knjižnica na plaži je namenjena vsem obiskovalcem plaž, za ljubitelje knjig in branja je še posebno pomemben podatek, da za izposojo ni pogoj članstvo v knjižnici.

“Knjižnica na plaži je akcija promocije branja z izposojo in vračilom knjig. Namenjena je vsem, starim in mladim, otrokom, tistim, ki si tudi na plaži ne želijo odpovedati družbi dobre knjige,” pravi direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja v Kopru David Runco.

7

lokacij bo letos imela Knjižnica na plaži

Pomembno za izposojevalce je tudi, da lahko knjigo vzamejo domov in jo vrnejo v katerokoli enoto knjižnice ali v drugo knjižnico na plaži. “Bilo je nekaj strahu, da bo veliko ljudi 'pozabilo' vrniti knjige, a se je izkazalo, da pogrešanih knjig sploh ni veliko. Izposoja na zaupanje deluje,” še pojasnjuje Runco, ki je lanskega novembra dobil iz Helsinkov celo paket s knjigo, ki si jo je finski turist izposodil na eni od istrskih plaž.

Knjižnica na plaži bo imela sedem izpostav: v Žusterni, na koprskem mestnem kopališču, v Valdoltri, arheološkem parku Simonov zaliv, na izolskem Svetilniku ter dve enoti na centralni plaži v Portorožu, na peščenem in travnatem delu. Izposojevalnice bodo odprte od 10. do 18. ure, od 1. julija do 31. avgusta. Izjema je le enota v arheološkem parku, ki bo delovala po urniku odprtosti parka. Portoroški enoti sta že odprli svoje police in bosta odprti do 15. septembra.

Tudi ure pravljic in literarni večeri

Knjižnično izposojo bodo dopolnjevale še druge dejavnosti: aktivnosti za otroke, ure pravljic, literarni večeri. Vsaka premična zbirka ima približno 400 enot, celoten fond, ki je namenjen knjižnici na plaži, pa obsega kar 50.000 enot. Strokovno usposobljeni bibliotekarji bodo knjižne police dopolnjevali glede na potrebe in povpraševanje. Prav to predstavlja kakovostno razliko v primerjavi s ponudbo knjig na plažah v sosednjih državah. Marsikje so na voljo police s knjigami, v projektu istrskih knjižnic pa gre za načrten in strokoven izbor knjižnega gradiva, ki ga tedensko dopolnjujejo.

Romani, kriminalke in otroške knjige

V zadnjih letih so obiskovalci največ povpraševali po otroških knjigah, ljubezenskih romanih in kriminalkah. V obeh izolskih knjižnicah na plaži so letošnjo ponudbo obogatili z nekaj izvodi knjig v ruskem jeziku, po katerih so obiskovalci povpraševali lani, v Portorožu pa imajo precej tujejezičnih knjig, poleg nemških in angleških še nekaj skandinavskih, ki so jim jih lani prepustili obiskovalci.


Najbolj brano