Najboljši robotiki v Evropi

Ekipa Krašowci, ki jo sestavljajo Leo Švagelj, Gal Križaj, Žon Žak Petrovčič in Jernej Brodar, si je pod mentorstvom Lucije Filipčič Križaj priborila prvo mesto na mladinskem tekmovanju RoboCup v Hannovru v Nemčiji v eni od treh tekmovalnih disciplin.

Krašowci so se tako veselili ob velikem uspehu. Foto: Lucija Filipčič Križaj
Krašowci so se tako veselili ob velikem uspehu. Foto: Lucija Filipčič Križaj

HANNOVER > Učenci so celo šolsko leto s pomočjo mentorice Lucije Filipčič Križaj sestavljali in programirali robot. Na tekmovanju mora biti robot pripravljen prevoziti progo z različnimi ovirami. Robot so morali učenci opremiti s senzorji in sestaviti program, da ni prevozil črnih črt, na poti pa je še pobiral kroglice.

“V bistvu gre za simulacijo reševanja ponesrečenca. Pobrati mora kroglice in jih odložiti na točno določenem mestu. Posebnost našega robota je bila, da je imel rezervoar, v katerem je hranil kroglice in jih nato odlagal,” je na poti s tekmovanja sporočila mentorica, ponosna na svoje učence, kajti: “Prostora za napake na taki ravni tekmovanja ni.”

Ekipa iz komenske osnovne šole je pometla s konkurenco na evropskem tekmovanju.

Komenci so se že pomerili na evropskem prvenstvu iz robotike, a tokrat se z njega prvič vračajo z najvišjo lovoriko.

“Odličen uspeh je rezultat preteklih let dela. Vsaka generacija se nekaj nauči od prejšnje in napake popravi. Ob tem čutim tudi olajšanje. Najprej zaradi sponzorjev, ki so nam pomagali, da smo se tekmovanja sploh lahko udeležili, nato pa še zaradi fantov, ki so se res trudili za ta uspeh,” je še povedala Filipčič Križajeva.


Najbolj brano