Kakovostna letina na Komenskem

Tudi tokrat so na komenski slavnostni seji ob občinskem prazniku podelili priznanja za najboljša vina v občini. Županovo vino je postal teran PTP Iva Švaglja iz Štanjela.

Nagrajenim komenski vinarjem sta  čestitala tudi župan Erik 
Modic in kraljica terana Tinkara Gulič. Foto: Petra Mezinec
Nagrajenim komenski vinarjem sta čestitala tudi župan Erik Modic in kraljica terana Tinkara Gulič. Foto: Petra Mezinec

ŠTANJEL > Strokovna komisija pod vodstvom Majde Brdnik, svetovalke za vinogradništvo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica, je na letošnjem ocenjevanju komenskih vin ocenila 58 vzorcev, od tega osem penin, 19 belih vin, dva roseja in 29 rdečih vin. Kar 91,4 odstotka vzorcev je bilo ocenjenih z oceno 16,1 ali več (od 20 možnih točk), kar jih uvršča v kakovostni razred.

Med penečimi vini je najvišje ocene osvojila rdeča penina Tera, ki jo pridelujejo na posestvu Vina Kobal iz Štanjela. Drugo mesto si je prislužila Brstovska penina Vinarstva Rebula iz Brestovice, tretje pa penina Babč Vina Urdih.

Med belimi vini mlajšega letnika je slavila malvazija Marjana Mržka iz Hruševice, drugo mesto je pripadlo malvaziji Vinarstva Rebula, tretje pa chardonnayu Vina Urdih. Prvaka med belimi starejšimi vini, belo zvrst Select letnik 2015, so pridelali pri Kobalovih v Štanjelu.

Komisija je za najboljše vino med rdečimi vini brez terana in roseji izbrala refošk Bojana Uhlja iz Štanjela, med rdečimi vini starejšega letnika pa je slavila QV rdeča zvrst letnik 2012 Mateja Colje.

Med 26 vzorci terana PTP je najvišje število točk dosegel Ivo Švagelj. Z njegovega posestva prihaja najboljši teran na Komenskem, ki bo v naslednjem letu tudi županovo vino. Priznanje za drugo mesto med terani je romalo na Vinarstvo Rebula iz Brestovice, tretje pa Zdravku Pipanu iz Svetega.


Najbolj brano