Zaljubljen, nagajiv, bojevit ...

Zlatnik poezije za opus bodo konec avgusta na Veronikinem večeru na celjskem Starem gradu izročili Ervinu Fritzu. Nagrado bo prejel “za razigranost pesniškega jezika in za prispevek k slovenski literaturi in umetnosti”. Leta 2006 je že prejel Veronikino nagrado za zbirko Ogrlica iz rad.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

CELJE > Pesniški svet Ervina Fritza, leta 1940 rojenega v Preboldu, je “življenje, radost v življenju, z razkošno občutljivostjo za vse, kar se dotika človeka in njegove eksistence v družbi”, piše v utemeljitvi nagrade, ki jo od leta 2005 podeljuje Fit media. Nagrajenec bo prejel zlatnik Zlatarne Celje v vrednosti 1000 evrov.

“V njegovi poeziji z vsemi registri zveni realno življenje. Njegova refleksija se ne izgublja v retoričnih figurah. Pesniški jezik je realističen, stvaren, saj je, kot pravi, 'pesnjenje v enaki meri pesnikova in socialna zadeva. Pesnjenje je družbeno opravilo in pesnik ni sam svoj človek.'” To je “poezija življenja, nabita z vsem, od nepopisnega vitalizma do intimne stiske minevanja”, še beremo v utemeljitvi, kjer dodajajo, da je Fritz tudi pesnik, ki hodi lahkih nog naokrog: “Nagajivo, zbadljivo in puščičasto zna razgrajati po umetniški sceni, sproščeno in drzno verzificira radožive izzive v življenju, a nikoli ne popusti v svoji pokončni drži, ko razkriva sebe in družbo.”

Pesnik, dramatik, dramaturg in prevajalec Fritz je predlani vse svoje zbirke, od prvenca Dva (1960), ki ga je izdal z Andrejem Inkretom, do Žitij (2012), povezal v zajetno Veliko radost, izdano pri Knjižni zadrugi. V njegovem opusu se prepletajo različne pesmi: refleksivne, ljubezenske, erotične, humorne, satirične, tudi uporniške, socialistično revolucionarne. “Ne gre za to, da bi oblasti ali komu drugemu želel pod nos metati pasje bombice,” je pred leti dejal v intervjuju za naš časopis. “Pisateljeva ambicija je pohlevnejša, obenem pa večja: vzpostaviti želi korespondenco med intelektualnim in delovnim getom. Oblast pa ju poskuša držati narazen.”

Fritz je lani pri Knjižni zadrugi izdal še “malo briljantno komedijo s petjem in nacionalno katastrofo” Slovenska kura ali Devica Marija začne trenirati boks, slišimo pa ga lahko tudi na letošnjem albumu, ki so ga Same babe izdale pri založbi Pivec in ga naslovile po Fritzevi pesmi - Vražji bend.  


Najbolj brano