Užitki obedovanja na prostem

Spomin pomni. Prijetnosti in zagate improviziranega pripravljanja preprostih obrokov v naravi, neskončne potrpežljivosti čakanja, da na majhnem gorilniku zavre voda za špagete, ki jih bo začinila najpreprostejša omaka. Večerje na blazinah iz borovih iglic, namesto mize ploščat kamen ...

Temno šumenje valov v ozadju, sijajni prah mlečne ceste na lesketajoči se morski gladini in migotanje drobnega plamena pod krošnjami. Najboljši špageti pod luno! Sladka nostalgija elementarnosti bivanja v hotelu z nepreglednim številom zvezdic.

Na drugem koncu poletja pa so letne kuhinje z vsemi pripomočki, bodisi domače ali pa počitniške. Mnogokrat tudi improvizirane skladovnice ponovne uporabe rahlo odsluženih pomivalnih korit, pultov in ostalega, kar je frčalo iz stanovanja, a še ni bilo povsem za na odpad. V zanimive “svaštarnice” lahko trčimo v najetih poletnih rezidencah, včasih so zabavne, včasih tudi neprijetne s svojimi zarjavelimi hladilniki, razpokanimi krožniki z vseh vetrov - včasih nista niti dva enaka - in z odškrbljenimi kozarci, da se lahko, če nam je dolgčas, posvetimo arheološkemu raziskovanju njihove starosti, ozadja in burne zgodovine.

Užitki na prostem

Povsem nove zgodbe pa so gladke in svetle, kot ustvarjene za sijajne kulinarične podvige in poletne radosti. Nič ropotarniškega improviziranja, vse je pri roki, vse kot iz škatlice. Kuhinjski otočki, ki so fino oblikovani in funkcionalno premišljeno narejeni iz odpornih materialov, ki kljubujejo vremenu, zato sploh ni nujno, da jih imamo pod nadstreškom. Aluminj, različni kompoziti, ki omogočajo tudi izbiro barv, kettalova letna kuhinja jih denimo ponuja kar trideset, pa tikov les, ki se ne meni za vlago, tudi kakšna domača vrsta lesa se, primerno zaščitena, dobro obnese. Eden od lepših premičnih zunanjih kuhalnih enoprostorcev po imenu Critter prihaja iz oblikovalskega studia Elie Mangia. Osnova iz polnega lesa stoji na elegantnih nogicah, opremljen je s celo vrsto uporabnih modularnih dodatkov. Oblikovan je tako, da ga je mogoče premikati, ker ga lahko hitro in enostavno razstavimo in znova sestavimo - skupaj ga drži le osem vijakov.

Užitek kuhanja in obedovanja pod drevesno senco pa naredijo šele vse tiste drobne, a ne nepomembne reči - krožniki, pribor, pogrinjki ... Za sveže pečene ribice so kot nalašč črni krožniki, ki jim pečat daje posebna glazura, da so videti kot porcelanasti akvareli. In univerzalni jedilni pribor brez vsakršnega okrasja, ki sede k vsakemu jedilniku. Ob monokromatski sliki krožnikov in jedilnega pribora pa se lahko toliko bolj poigravamo s prti, pogrinjki in servietami, veselimi in duhovitimi, da malo razbijejo enobarvno monotonijo. Plastika v to kombinacijo seveda ne sodi, fini bombažni ali laneni kosi bodo prava izbira.

Kakovostna osnova z živahnimi detajli

V novi kolekciji specialistov za te reči MILOUMILANO se rišejo prav fini motivi, ki nas popeljejo v različne obmorske kraje in v zgodovino. Italijansko poletje je ravno prav pisano in s svojo kompozicijo hišk spominja na petdeseta in šestdeseta leta 20. stoletja. Na razglednico iz časov, ko še ni bilo uniformiranosti, ki dela podobo turističnih ulic ob obali skoraj povsod enako in so mesteca še živela v svojih avtentičnih barvah in silhuetah. Pa fina svetlo modra vezenina na beli podlagi iz kolekcije Otok, domišljijski namizni izlet na grške otoke z značilnimi belimi hišami in modrimi polknicami. Za kontinetalce pa dunajska slama - živahno rumeni retro, ki obuja vzorce iz še bolj oddaljenih dni. Povzetek za letno kuhinjo bi se torej lahko glasil takole: kakovostna, preprosta osnova, ki bo zdržala vrsto let, na njej pa igra z živahnimi detajli. Pa dober tek!


Najbolj brano