Zmagovalna Kraljica mati

Pred dvema tednoma so na koprskem gledališkem odru podelili nagrade tantadruj za leto 2019. V kategoriji za najboljšo predstavo treh primorskih gledališč je slavila koprodukcijska uprizoritev Kraljica mati Manlia Santanellija z igralcema Natašo Barbaro Gračner in Alešem Valičem v režiji umaškega režiserja Damirja Zlatarja Freya.

Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič v nagrajeni drami Foto: Jaka Varmuž
Nataša Barbara Gračner in Aleš Valič v nagrajeni drami Foto: Jaka Varmuž

Žirija za nagrado tantadruj za gledališki dosežek, ki ji je predsedoval kritik in publicist Matej Bogataj, člana pa sta bila novinar Marij Čuk in dramski igralec Vojko Belšak, je v utemeljitvi zapisala, da gre za silovito, v izraznih sredstvih premišljeno, do roba napeto in intenzivno uprizoritev.

Svoje vtise o drami in nagradi je strnila tudi igralka Nataša Barbara Gračner, ki je v Gledališču Koper kot gostja nastopila prvič: “Ko sem dobila v branje Santanellijev tekst, sem začutila, da držim pred seboj priložnost za dve dobri igralski kreaciji in izziv za režijski koncept. Podobno se je zgodilo tudi z Alešem in glede na to, da sva dramo dobila iz rok Damirja Zlatarja Freya, nisva niti za hip omahovala. Splet okoliščin nas je pripeljal do koprskega gledališča, ki je s koprodukcijo s ptujskim gledališčem verjel v projekt in ga omogočil. Tako je nagrada tantadruj priznanje, ki potrjuje pravilnost odločitve in pogum, ki z nekonvencionalno predstavo nagovarja gledalce in jih potegne v vrtinec te strašne tragično komične zgodbe, ki se imenuje življenje. Življenje, ujeto v vrtincu noro posesivne matere in posledično ranjenega sina. Ponosna in hvaležna se zahvaljujem za priznanje in resnično upam, da bo predstava še dolgo živela.”

Njen soigralec Aleš Valič, ki ga zadnjih nekaj sezon primorski gledalci lahko redno videvajo na koprskem odru, pa je o nagradi povedal: “Ker sem po rodu iz Vipavske doline, ker je bilo moje prvo gledališče po diplomi na akademiji Stalno slovensko gledališče Trst, ker zadnjih nekaj sezon na moje veliko veselje igram v Gledališču Koper, ker je črtica Cirila Kosmača Tantadruj eno mojih najljubših branj, ker sem bil na nek način pobudnik, da je do predstave Kraljica mati prišlo, ker sem igralec, sem neizmerno vesel, da je gledališče dobilo nagrado tantadruj za najboljšo predstavo primorskih gledališč v iztekajoči se sezoni.  Vsaka nagrada pomeni, da so ljudje, ki o njej odločajo, v našem delu prepoznali nekakšno kakovost. To seveda človeka veseli, vendar se obenem zavedam, da je svet gledališke umetnosti minljiv. Zato je tudi ob tej lepi nagradi moja edina želja dobivati priložnosti za delo naprej.”


Najbolj brano