V novi številki Primorskih novic preberite

Duško Madžarović je na položaju v.d. direktorja Zavoda za šport MO Koper nekaj več kot dva meseca. Dovolj, da je spoznal največje izzive športne politike v najpomembnejši primorski občini. Nekdanji svetovni prvak v bodibildingu, ki še sedaj vodi svoj klub Californio, pravi, da bo popravilo napak, zaradi katerih bo nov pokriti olimpijski bazen zaprt več kot dva meseca, plačal izvajalec. Jutri objavljamo intervju.

“Vztrajamo pri  tem, da smo v  tej občini vsi  enaki, zato  bodo tudi 
vsi  športniki imeli  enake pogoje,  privilegiranih  klubov ne bo  več,” 
pravi Duško Madžarović. Foto: /
“Vztrajamo pri tem, da smo v tej občini vsi enaki, zato bodo tudi vsi športniki imeli enake pogoje, privilegiranih klubov ne bo več,” pravi Duško Madžarović. Foto: /

Silovita eksplozija v trenutku uničila stavbo

“Kot da bi bili na vojnem območju.” Tako so gasilci danes dopoldne opisovali prizor v drevoredu XX Settembre, kjer se je okrog četrte ure zjutraj zaradi eksplozije porušila večnadstropna stavba. Po prvih podatkih naj bi bilo za tragedijo, v kateri so življenje izgubili trije ljudje, krivo uhajanje plina.

Boljši časi za Športni center Trnovo

Po več kot dvajsetih letih dogovarjanja z državo je ilirskobistriška občina zdaj končno postala lastnica igrišč in drugih nepremičnin v okviru Športnega centra Trnovo. V zameno za brezplačen prenos premoženja na občino, so se zavezali, da bodo v roku treh let stadion, ki je v zelo klavrnem stanju, povsem prenovili.

Po žabi in študiji zdaj zaplet še z agencijo

Ravno ko so odpravili zaplete, ki so ovirali začetek urejanja poslovne cone Kromberk, se je pojavil nov zaplet. Čeprav bo velika 4,5 hektarja, agencija za okolje (Arso) zahteva okoljevarstveno soglasje za desetkrat večje območje. “Menimo, da to ni upravičeno, in upamo, da bo Arso naše argumente upošteval,” pravi podžupan Sebastjan Komel.

Prihodnji teden 35 stopinj v ozračju in 28 v morju

Morje je imelo v nedeljo 27 Celzijevih stopinj, naslednji dan popoldne le še 18 stopinj in v sredo opoldne že 22 stopinj Celzija. Podatki so z merilnega mesta ob koprski kapitaniji, takšnim temperaturnim preskokom je botrovala predvsem burja. Prihodnji teden po dnevu državnosti pa bi se morje lahko še bolj segrelo, na kar 28 stopinj Celzija.

Država nima pojma, kako naj financira oskrbo starostnikov

V zadnjih mesecih se zaradi skrajno zaostrene problematike starostnikov množijo zahteve za zakonsko uveljavitev starostne oskrbe. Doslej so propadli trije zanjo pripravljeni zakoni, a generalna direktorica direktorata za starostno oskrbo Klavdija Straus Kobal je optimistka, da bo četrti zakon pripravljen novembra letos. Ker ji gre verjeti, gre probleme pričakovati v političnih mlinih.

“Za nas je edina prava stran čim bolj združena Evropa”

Nacionalni vzgibi so povezani z razvojem vojaške tehnike in gospodarstva, sprožilci nacionalizma pa so v različnih obdobjih različni. Tokrat so to migranti in slabo stanje gospodarstva predvsem v Italiji, meni zgodovinar dr. Janko Prunk. Iztočnica za pogovor z njim so zemljevidi, s katerimi nekateri na Madžarskem in v Italiji stegujejo roke tudi po slovenskem ozemlju. Jutri objavljamo intervju z njim.

Prihaja čudovita sezona v znamenju žensk

Medtem ko je sezona, ki se je pravkar iztekla, nosila (moški) naslov Kulturni dvom, bo sezona 2019/2020 Slovenskega stalnega gledališča Trst - Nedvomno čudovita. In nedvomno ženska.


Najbolj brano