Silovita eksplozija v trenutku uničila stavbo

“Kot da bi bili na vojnem območju.” Tako so gasilci včeraj dopoldne opisovali prizor v drevoredu XX Settembre, kjer se je okrog četrte ure zjutraj zaradi eksplozije porušila večnadstropna stavba. Po prvih podatkih naj bi bilo za tragedijo, v kateri so življenje izgubili trije ljudje, krivo uhajanje plina.

Med ruševinami so ostanke žrtev iskali tudi  psi reševalci.  Foto: Pierluigi Bumbaca
Med ruševinami so ostanke žrtev iskali tudi psi reševalci.  Foto: Pierluigi Bumbaca

GORICA > Prebivalci mirne mestne četrti so se še ure po dogodku pretreseni zbirali na ulici, ki jo je policija zaprla za ves promet. Pripovedovali so o tem, da jih je zbudil močan pok, ki je sprožil alarme v avtomobilih, parkiranih ob cesti. “Takoj po eksploziji naj bi bili na ulici kosi goreče snovi,” je povedal lastnik ene od bližnjih stavb. Delci so leteli tudi v pročelja sosednjih hiš.

Nepredstavljiva tragedija

V starejši obnovljeni stavbi je v enem od stanovanj prebival par. Ženska je bila stara 43 let, dve leti starejši moški pa je bil Slovenec, po rodu iz Vrtojbe. V drugem stanovanju je sam stanoval 50-letni moški, po neuradnih podatkih naj bi bil invalid.

Massimo Lia

tožilec

“Vse, kar lahko rečemo v tem trenutku, je, da se je najbrž zgodila eksplozija, ker so nekateri sosedje slišali pok in smo dele ruševin našli na precejšnji razdalji od stavbe, kar nakazuje na eksplozijo v notranjosti objekta.”

Od stavbe z nadstropjem in podstrešjem je ostal le žalosten kup ruševin, prizor, ki je dejansko spominjal na stavbe, porušene v vojnih napadih. Reševalci so od prve minute med ruševinami iskali ostanke treh stanovalcev. Hrumenje kopača je bilo grozeče, še bolj moreča pa je bila tišina, ko so gasilci ugasnili stroj in so očiščena območja preiskovale ekipe z reševalnimi psi.

Trupli moškega in ženske so našli okrog 9. ure zjutraj. Po neuradnih informacijah naj bi bila ob eksploziji v postelji. Za trenutek se je na ulici pojavilo upanje, da starejšega moškega ob eksploziji morda ni bilo v pritličju. A se je upanje dokončno razblinilo nekaj ur kasneje, ko so gasilci našli njegove ostanke in potrdili: v tragični nesreči so umrli trije ljudje.

Hiša je bila le nekaj metrov od Kulturnega centra Lojze Bratuž. Predsednica centra Franka Žgavec je skupaj z zaposlenimi ter mimoidočimi in sosedi izza zaščitnih ograj opazovala dogajanje: “Zgodila se je res nepredstavljiva tragedija. Vse dopoldne smo že tu, skupaj z ostalimi prebivalci soseske. Nekateri se nismo niti poznali med seboj, zdaj pa nas druži solidarnost in sočutje do žrtev in njihovih svojcev.” Še posebej pretresljiv je bil prihod sorodnikov žrtev, ki so do zadnjega upali, da morda novice le ne bodo brezizhodno tragične.

Notranja eksplozija

Že med intervencijo, ki so jo vodili poklicni gasilci z enotami iz Gorice, Trsta in Vidma, poleg njih pa so skoraj 100-člansko reševalno ekipo sestavljali še policisti, orožniki in reševalci, je stekla preiskava o vzrokih nesreče.

Na prizorišče sta med drugimi prišla tožilec in preiskovalni sodnik. Kot je pojasnil vodja goriškega tožilstva Massimo Lia, bo pravi vzrok nesreče pokazala preiskava: “Vse, kar lahko rečemo v tem trenutku je, da se je najbrž zgodila eksplozija, ker so nekateri sosedje slišali pok in smo dele ruševine našli na precejšnji razdalji od stavbe, kar nakazuje na eksplozijo v notranjosti objekta.” Prve reševalne ekipe, je potrdil Lia, so poročale o močnem vonju po plinu, kar pa ne pomeni, je opozoril, da je plin brez dvoma vzrok za eksplozijo. Morda se je napeljava le poškodovala po poku, ki je nastal iz drugih razlogov. Tožilstvo bo za preiskavo imenovalo ekspertno skupino.

V tem delu mesta je zgrajena plinska napeljava. Kot je na prizorišču povedal goriški podžupan Stefano Ceretta, se po prvih opazovanjih zdi, da napeljava na ulici, ki vodi do hiše, ni bila poškodovana, kar nakazuje, da je težava nastala v stavbi sami. Po nekaterih neuradnih podatkih naj bi bile v stavbi tudi plinske jeklenke, gasilci pa so izpod ruševin potegnili ostanke naprave, ki bi lahko bila plinski štedilnik. Preiskovalci so si predmet ogledovali, vendar ni jasno, če je kakorkoli pomemben za preiskavo.


Najbolj brano