Prihaja čudovita sezona v znamenju žensk

Medtem ko je sezona, ki se je pravkar iztekla, nosila (moški) naslov Kulturni dvom, bo sezona 2019/2020 Slovenskega stalnega gledališča Trst - Nedvomno čudovita. In nedvomno ženska.

Nova sezona bo Nedvomno čudovita, so napovedali na predstavitvi.  Foto: Fotodamj@n
Nova sezona bo Nedvomno čudovita, so napovedali na predstavitvi.  Foto: Fotodamj@n

TRST > Ženske bodo namreč odigrale glavno vlogo v sporedu, ki ga je sestavil umetniški koordinator Danijel Malalan in so ga pred dnevi predstavili v Hiši glasbe v starem mestnem središču.

Uvedla jo bo Goldonijeva Krčmarica Mirandolina v režiji Katje Pegan, zaključila pa Čudovita Jureta Karasa v režiji Tijane Zinajić. Med oktobrom in aprilom si bo občinstvo ogledalo še slovensko praizvedbo drame Lina MarrazzaArtemisia Gentileschi - Srečanje in komorno dramo francoskega avtorja Jean-Luca LagarcejaSamo konec sveta, ki bo poklon igralcu (in tokrat tudi režiserju) Vladimirju Jurcu ob njegovi 70-letnici.

Tudi letos za mlade

Posebno skrb bo SSG tudi letos namenilo mladim in najmlajšim gledalcem (otrokom bodo posvetili tri nove domače produkcije), nadaljujejo pa se tudi ustaljena in uspešna sodelovanja - na primer z Glasbeno matico, ki bo tudi v prihajajoči sezoni priredila niz nedeljskih matinej.

Saša Pavček z dramo Na valovih

Med novimi in žensko obarvanimi produkcijami SSG je tudi drama Saše Pavček Na valovih, ki bo 13. julija predpremierno uprizorjena na gradu sv. Justa v sklopu tržaškega poletnega festivala. Drama, ki jo režira Alen Jelen, se sprašuje o vlogi umetnika v času vojne in njegovi družbeni angažiranosti, dogajanje pa je postavljeno v radijski studio, zato je bila tudi včerajšnja tiskovna konferenca v snemalnem studiu Hiše glasbe, kjer je Malalan “uprizoril” radijsko oddajo.

Njegova prva gostja je bila predsednica upravnega sveta SSG Breda Pahor, ki je izrazila zadovoljstvo nad prejšnjo sezono, saj so bile predstave po splošni oceni dobre. Da je bila sezona uspešna, potrjujejo tako ocene gledalcev, ki so sodelovali pri nagradi Primorskega dnevnika, kot statistike: gledališče je v sezoni uprizorilo in gostilo 268 dogodkov, ki si jih je ogledalo več kot 25.000 obiskovalcev. Te številke veselijo tudi tržaško občinsko odbornico za gledališče Sereno Tonel.

Za režiserko Katjo Pegan, rojeno v Piranu, sicer pa direktorico koprskega teatra, je Goldoni avtor tega prostora, Krčmarica Mirandolina pa odličen tekst z vrhunskimi vlogami. Danes se lahko ob njem, na primer, sprašujemo o feminizmu in sovražnem govoru. O nasilju nad ženskami pripoveduje Marazzov projekt, posvečen slikarki iz 17. stoletja Artemisii Gentileschi, v središču predstave Čudovita pa je sodobna osamljena ženska.

Od Ivana Cankarja do Svetlane Makarovič

Ob petih domačih produkcijah bosta v osnovnem abonmaju na ogled še Ob zori Ivana Cankarja v režiji Žige Divjaka in produkciji Prešernovega gledališča Kranj ter nagradna predstava Zois_It.Si - Globalni razsvetljenci, ki jo ob 200. obletnici smrti Žige Zoisa pripravljajo Sabrina Morena, Martin Lissiach in Danijel Malalan. Premiera bo na septembrskem Slofestu.

Preostalih devet gostujočih predstav so razdelili v popoldanski in večerni sklop (v veliki dvorani Kulturnega doma) ter v nov sklop SSG OFF v mali dvorani: kot je dejala organizatorka Valentina Repini, so izbirali med najboljšimi predstavami slovenskih gledaliških hiš. Gledališče Koper in Novosadsko gledališče bosta predstavila večjezično predstavo Ventilator v režiji Jake Ivanca. Nagrajeni tandem Karas-Zinajić, ki pripravlja zaključno produkcijo Čudovita, bo v Trstu predstavil tudi novogoriško uspešnico Realisti.

Menopavza je muzikal ljubljanskega Špas Teatra, ki se očitno pridružuje ženski niti sezone, podobno velja za predstavi Brezmadežna v režiji Tomaža Pandurja (zaradi njegove prerane smrti jo je zaključila sestra in sodelavka Livija) in produkciji SNG Drama Maribor ter Tih vdih, ki jo je napisal in režiral Nejc Gazvoda, postavilo pa Mestno gledališče ljubljansko. Ljubitelji plesa bodo prišli na svoj račun ob nastopu državnega ruskega akademskega baleta Popov, ki bo uprizoril tradicionalne ruske plese.

V “off” programu, ki ne bo opremljen z nadnapisi, bodo prikazane slovensko-hrvaška koprodukcija Naj bo konec lep v režiji Ivice Buljana, Prekleti kadilci, s katerimi bo SSG počastilo Svetlano Makarovič (ljubljanska Drama, režija Tin Grabnar) in 6 v režiji Žige Divjaka in koprodukciji zavoda Maska in Slovenskega mladinskega gledališča.

Goriški abonma bodo podrobneje predstavili septembra, vanj pa bo vključenih devet dogodkov. 

POLJANKA DOLHAR, Primorski dnevnik


Najbolj brano