Predpremieri ... na odrih pod zvezdami

Slovensko stalno gledališče bo tudi v poletnih mesecih dejavno na okoliških in festivalskih odrih.

22. junija bodo Barufe ponovno zaživele v SNG Nova Gorica, 9. 
julija pa na festivalu mediteranskega teatra Purgatorije v Tivatu. Foto: Zdravko Primožič/FPA
22. junija bodo Barufe ponovno zaživele v SNG Nova Gorica, 9. julija pa na festivalu mediteranskega teatra Purgatorije v Tivatu. Foto: Zdravko Primožič/FPA

Uspešnica Barufe, koprodukcija štirih gledališč iz treh držav (Slovensko stalno gledališče, SNG Nova Gorica, Gledališče Koper, INK Pula) je s svojo mešanico jezikov že osvojila občinstvo v Italiji, Sloveniji, Srbiji, Črni gori in na Hrvaškem in je bila uvrščena v programe raznih festivalov. Letos so Goldonijeve zdrahe v istrski omaki že drugič razveselile občinstvo Primorskega poletnega festivala, 22. junija bodo ponovno zaživele v SNG Nova Gorica, 9. julija pa na festivalu mediteranskega teatra Purgatorije v Tivatu. Predstava v režiji Vita Tauferja je že prejela vrsto nagrad, med katerimi primorsko nagrado tantadruj in nagrado 5. Festivala Novi tvrdava teatar (Novi Sad) za najboljšo uprizoritev.

Posodobljena Goldonijeva komedija Sluga dveh gospodarjev v režiji Igorja Pisona pa nadaljuje svojo pot na društvenih odrih in bo 21. junija zabavala občinstvo Junijskih večerov na trgu pod zvezdami v Boljuncu.

Nova uprizoritev SSG Na valovih bo doživela enkratno predpremiero 13. julija na gradu sv. Justa v Trstu v okviru občinske poletne pobude Trieste Estate. Zgodovinska znamenitost s pogledom na morje bo sugestiven okvir uprizoritve besedila Saše Pavček, v katerem bo v glavni vlogi igrala gostujoča igralka in nekdanja članica igralske ekipe SSG Barbara Cerar.

Za naslovom Trieste Estate se skriva niz gledaliških in glasbenih dogodkov, ki je lani zabeležil 80.000 gledalcev. Letos bo program mednarodno obarvan z gostovanji stalnih narodnih gledališč, a bo obsegal tudi dva festivala jazz in rock glasbe. Na dramskem področju bo na sporedu 45 uprizoritev, skupaj pa bo na raznih tržaških odrih zaživelo okrog 140 dogodkov.

Po poletnem premoru in pred uradnim začetkom nove sezone bo Slovensko stalno gledališče uprizorilo še eno predpremiero abonmajske predstave, saj bo večročno besedilo Zois_it.si - Globalni razsvetljenci predstavljeno na četrti izvedbi Slofesta-festivala Slovencev v Italiji na Borznem trgu v Trstu.


Najbolj brano