Prazgodovinska dediščina za sodobni turizem

V Kortah bodo jutri izpeljali prvi Festival od Histrov do Rimljanov na Kaštelirju.

Na sedežu KS Korte hranijo arheološko najdbo s Kaštelirja,  
bronasto figurico psa, in opozarjajo na čašo iz gline.   Foto: Mirjana Cerin
Na sedežu KS Korte hranijo arheološko najdbo s Kaštelirja, bronasto figurico psa, in opozarjajo na čašo iz gline.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Festival bo nekakšen podaljšek projekta Kaštelir-Prazgodovinska gradišča in etnobotanika za trajnostni turizem in razvoj podeželja od Krasa do Kvarnerja (prek Brkinov, Čičarije in Istre). Kaštelirji (castellieri) so prve višinsko utrjene naselbine, katerih nastanek umeščajo v zgodnjo bronasto dobo okoli leta 2000 pred našim štetjem.

Projekt sofinancirajo iz Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Hrvaška 2016-2020. Med 18. in 22. uro bodo pripravili istrsko tržnico z lokalnimi vini, olji, zeliščarskimi izdelki, namazi, domačim pecivom ..., pa tudi delavnico izdelovanja starih glasbil, prikazali bodo tkanje na statvah. Od 18. ure do 18.30 bodo v zvoniku sv. Antona Puščavnika nastopili pritrkovalci KD Korte, sledil bo voden ogled po gradišču. Ob 20. uri bo še kulturni program, ob 22. uri pa bo pohod z baklami.

Dan državnosti, poljska umetnost

Danes ob 20. uri bodo na Lonki obeležili Dan državnosti; nastopili bodo MoPZ Izola, Manca Izmajlova in Benjamin Izmajlov ter folklorne skupine iz Italije, Madžarske in Slovaške. Nedelja bo v znamenju poljske umetnosti; na Manziolijevem trgu bo koncert jazz pianista in skladatelja Arturja Dutkiewicza, pred tem bodo v Art kinu Odeon ob 11. in 17. uri ter ob 18.30 predvajali tri filme poljskih režiserjev.


Najbolj brano