Nedvomno čudovita

Boginje in junakinje vsakdana, preproste in kompleksne, ikonične ali čisto običajne ženske, režiserke, igralke, dramatičarke bodo protagonistke nove sezone Slovenskega stalnega gledališča. Program z naslovom Nedvomno čudovita (idealno, pritrjevalno nadaljevanje lanskega, “kulturnega dvoma”) podpisuje pred kratkim imenovani umetniški vodja Danijel Malalan.

Sezono si je Danijel Malalan zamislil v znamenju že stoletja aktualnega ženskega vprašanja, z zgodbami močnih žensk današnjega in preteklega časa, skozi filter ženskega čutenja (k temu pa je dodal, da bo dela dovolj tudi za igralce in režiserje moškega spola ...).

O konceptu letošnje sezone je Malalan napisal: “Od pradavnine do današnjih dni se je človek obkrožal z bogovi in boginjami, z afriškimi, egipčanskimi, babilonskimi in nam bližjimi grškimi in rimskimi, kot so čudovita Afrodita, boginja lepote in ljubezni, z vsemi muzami umetnosti, s Talijo, muzo komedije na čelu, ter Ateno, boginjo modrosti in civilizacije, ki je dandanes še kako na preizkušnji. Tem so se zoperstavljali bogovi in boginje teme in mračnosti. Vse pa je povezovala ena sama, Narava, ki naša življenja kroji še danes in nam kljub našemu odnosu do nje še vedno postreže z lepoto in harmonijo, pa tudi z vso krutostjo in maščevalnostjo.”

“Od pradavnine do današnjih dni se je človek obkrožal z bogovi in boginjami, kot so čudovita Afrodita, boginja lepote in ljubezni, z vsemi muzami umetnosti, s Talijo, muzo komedije na čelu, ter Ateno, boginjo modrosti in civilizacije, ki je dandanes še kako na preizkušnji.”

Danijel Malalan

umetniški vodja SSG

Čudovita je tudi naslov uprizoritve, ki bo zaključila sezono SSG. Ženska nota bo v režiji predstave, ki jo podpisuje Tijana Zinajić in v protagonistki tragikomedije Jureta Karasa, ki živi sama s hišnim ljubljenčkom. Njeno mirno, a samotno življenje postane za vse prijatelje in družinske člane žalostni odsev njihovih življenjskih porazov v času, ko je uspeh na vseh področjih edina mantra.

Daleč od naše dobe, a blizu zaradi zgodbe o ženski, ki se zoperstavlja moški nadvladi, bo v Mali dvorani SSG zaživela resnična življenjska pripoved umetnice Artemisie Gentileschi (1593-1653). V tej zgodbi pridejo do izraza manipulacije očeta, ki izvaja oblast, a občuti lastno šibkost pred odgovornostjo do vznemirljivega srečanja, s katerim bo za vedno zapečatil življenje slikarke in predvsem ženske. Predstava je avtorski projekt Lina Marrazza.

Izmišljena, a kredibilna in univerzalna zgodba o močni ženski je tudi Goldonijeva klasična komedija Krčmarica Mirandolina, s katero se bo sezona SSG začela 18. oktobra. Pohlep, denar, prevare, laži, kraja in razprodaja vrednot po dolgem in počez so vzporednice, ki sovpadajo s trenutnim stanjem v naši družbi. Zato se Mirandolina ne bori le za svoj vsakdanji kruh, ampak tudi za osnovno človeško dostojanstvo. Predstavo o samostojni, bistroumni ženski 18. stoletja bo režirala temperamentna režiserka 21. stoletja Katja Pegan, ki je ravnokar prejela nagrado Tantadruj za življenjsko delo.

Zgodba o ženski bo tudi praizvedba predstave Saše PavčekNa valovih, ki jo bo režiral Alen Jelen. Predstava se dogaja v radijskem studiu, kjer prekarni novinar gosti slavno operno divo. Humoren in provokativen pogovor odpira vprašanja o odgovornosti umetnika v današnjem svetu vojn, nasilja, ksenofobije in nacionalizma. Besedilo je nastalo na podlagi radijske igre Arija, ki je leta 2007 prejela nagrado UNESCO - Mir in prijateljstvo med narodi.

Razumevajoča mati je ena od protagonistk predstave Samo konec sveta, ki jo bo Vladimir Jurc režiral ob svoji 70-letnici. Komorna, drama francoskega avtorja Jean-Luca Lagarceja govori o posledicah nezmožnosti komunikacije v družinskem krogu.

Vrsto uprizoritev Slovenskega stalnega gledališča bo sklenila bonus predstava, ki nadaljuje vrsto uspešnic, s katerimi je režiserka Sabrina Morena poudarila teme sožitja v medkulturnem prostoru, tudi s humorističnim obravnavanjem lokalne zgodovine. Tokrat bo predstava Zois_it.si postavila na oder znanega razsvetljenca in se bo spraševala o tem, kar bi si mislil o današnji dobi. Bi se znašel v sodobnem svetu interneta, socialnih omrežji in lažnih novic? Bi kot takratni veleposestnik bil danes velekapitalist, pripadnik lobijev, sledilec neoliberalnih tokov? Ali bi tudi dandanes prepoznal umetnike in znanstvenike, vredne njegovega mecenstva?

Predstava o baronu Zoisu bo nastala v sodelovanju z ZSKD in Zadrugo Bonawentura, pri predstavi Čudovita bo s Slovenskim stalnim gledališčem sodeloval SiTi Teater Ljubljana, Na valovih pa bo sodelovanje s Cankarjevim domom in ŠKUC gledališčem.

Uprizoritve SSG bodo tvorile Osnovni abonma, celotno umetniško ponudbo pa bo sestavljalo še deset gostujočih predstav in dolga vrsta izvenabonmajskih dogodkov v sodelovanju s slovenskimi in italijanskimi ustanovami, med katerimi bodo že tradicionalne Glasbene matineje, Filmski večeri, dogodki na temo migracij Razseljeni, plesni in gledališki festivali, literarni večeri in drugo.

Vse dramske predstave v abonmaju bodo kot običajno opremljene z italijanskimi nadnapisi in gledalci bodo imeli na voljo avtobusni prevoz za nedeljske ponovitve.

Vodstvo gledališča je predstavilo javnosti celotni program za Trst in Gorico na tiskovni konferenci, s katero se je uradno odprla tudi poletna prodaja abonmajev, ko jih bodo stalni abonenti lahko potrdili, novi pa rezervirali svoj abonma s popustom.


Najbolj brano