Moraliteta po meri sodobnega gledalca

Srednjeveška zgodba o sleherniku je od konca 15. stoletja svoj odmev našla tudi v dramatiki, tudi slovenski. Zadnji se je te snovi, resda v angleškem jeziku, lotil v Londonu živeči Pirančan Ivan Loboda.

Ivan Loboda Foto: Grace Garlan
Ivan Loboda Foto: Grace Garlan

Predstava Slehernik (Everyman) Ivana Lobode bo krst doživela avgusta v Edinburghu, predpremierno pa jo bodo v izvedbi londonskega Kozjega gledališča (Goat Theatre) predstavili že 26. junija v Gledališču Tartini v Piranu. Zgodba o sleherniku, ki v dokaz ničnosti vsega tostranskega pripoveduje o človeku, ki ga v trenutku nenadne smrti in ob soočenju z božjim razsodiščem pustijo na cedilu prijatelji in pridobitve tega sveta, se je v dramski obliki kot moraliteta konec 15. stoletja pojavila prav v Angliji, od koder je v predelavah različnih avtorjev zašla predvsem na nemško govoreče odre. Do danes ostaja najbolj znana Hofmannsthalova priredba (Slehernik, 1911), ki se ne ozira na veroizpoved in srednjeveško tradicijo, temveč oznanja modernega, humanističnega duha; slovenskemu občinstvu pa je to srednjeveško snov zagotovo najbolj približal Iztok Mlakar z burkaško moraliteto Sljehrnik.

Pirančan Ivan Loboda končuje študij gledališke režije na univerzi Middlesex v Londonu in je tudi soustanovitelj Kozjega gledališča. V sodobni priredbi srednjeveške moralitete, ki z alegorično predstavitvijo pogojev za vstop v raj in vprašanji o dobrih in slabih dejanjih, o moči, premoči in ponosu, v času pomanjkanja morale in vse bolj vplivne pa vendar subtilne politične propagande sodobnemu gledalcu postavlja vprašanja o grehu in grešnikih sodobnega časa, o krivici in peklu. Ali lahko nekomu sodimo na podlagi enega dejanja? Kdo je tisti, ki odloči, kaj je moralno sprejemljivo? Je to Bog? Država? Vi? Vaša kulturna dediščina ali versko prepričanje? Stanje na računu?

Uprizoritev je prva produkcija Kozjega gledališča, ki ga je pred letom dni ustanovila skupina sedmih študentov dramskih umetnosti iz petih evropskih držav. Prav vsi so tudi avtorji predstave: režijo podpisujeta Ivan Loboda in Bill Messer, kostumografijo in scenografijo Amada Piedra, produkcijska direktorica je Emma Ottosson, nastopili pa bodo Grace Garland, Bryan Carvalho in Shaquille Yusuf.


Najbolj brano