Hipnotična privlačnost Krvavih svatb

Dramska poezija španskega pesnika in dramatika Federica Garcíe Lorce ostaja izziv za gledališke ustvarjalce, interpretativno polje, ki zahteva predvsem režiserjevo domišljijo, pravo nadarjenost in odrsko-poetično občutljivost. V nedeljo, 23. junija, bo vse to moč preveriti na Martinčevem trgu.

Martinčev trg bo prihajajočo  nedeljo prizorišče še ene slikovite predstave.  Foto: Arhiv Srbskega narodnega gledal.
Martinčev trg bo prihajajočo nedeljo prizorišče še ene slikovite predstave.  Foto: Arhiv Srbskega narodnega gledal.

Beograjski režiser Igor Vuk Torbica je z režijo Lorcove poetične drame Krvave svatbe dokazal, da poseduje vse tri omenjene lastnosti.

Lorca je navdih za prvo od svojih 'podeželskih' tragedij dobil v časopisnem članku, objavljenem leta 1928 v dnevniku Heraldo de Madrid. V njem je časnik bralce obveščal o nenavadnem dogodku na poročnem slavju v mestecu Nijar na jugu Španije. V Lorcovi interpretaciji dogodka v poetični drami o ljubosumju in maščevanju, spopadu strasti, časti in morale spremljamo priprave na dogovorjeno, toda neželeno poroko, beg neveste z nekdanjim zaročencem, zdaj poročenim Leonardom, dogajanje v noči, ki jo zaljubljenca preživita v gozdu, pa vse do smrti obeh mladeničev, ženina in Leonarda, ki v neskončni žalosti in bolečini združi nevesto, ženinovo mater in Leonardovo ženo.

O uprizoritvi, ki dialoge prepleta s pesmimi in glasbo, so kritiki zapisali, da je režiserjevo dramsko-glasbeno-poetično branje besedila “izjemno, natančno, stilizirano, v simboliki intenzivno in subtilno razigrano v svojem osnovnem minimalizmu”, poleg odlične kolektivne igre pa so poudarili še minimalistično, a odrsko učinkovito scenografijo ter posamezne “skoraj hipnotično privlačne prizore”.

Krvave svatbe je v koprodukcijski uprizoritvi Srbskega narodnega gledališča iz Novega Sada in festivala JU Grad teatar iz Budve režiral eden najbolj zaželenih mladih režiserjev v regiji Igor Vuk Torbica, ki je za režijo predstave prejel nagrado grad teatar za gledališki prispevek v sezoni 2017/2018. Scenograf je Branko Hojnik, avtor glasbe Vladimir Pejković. Nastopili pa bodo: Varja Đukić, Milica Grujičić (nagrada ardalion za najboljšo žensko vlogo za vlogo Neveste na 23. Jugoslovanskem gledališkem festivalu, Užice, 2018), Ivana Mrvaljević, Pavle Popović, Branka Stanić, Vukašin Ranđelović, Miroslav Fabri, Draginja Voganjac, Maja Stojanović, Dušan Vukašinović, Filip Đuretić in Nenad Pećinar.


Najbolj brano